ateistek

Vatikan in ženske

mo-te-ugly-ii-sm Vatikanska mačo geriatrija, ki ve vse o vsem, se je javno spravila na Amnesty International, ker podpira pravico ženske, da se prostovoljno odloči za splav, če je bila žrtev posilstva, je spočela v incestu ali pa je orgoženo njeno življenje. Poziva vse ideološke slednike, naj jih finančno bojkotirajo po svojih močeh.

Da je RKC sovražno nastrojena do žensk, verjetno ni neka nova pogruntavščina. Ni jim dovoljeno da sodelujejo v institucinalnem ustroju, saj zaradi svojega spola očitno niso vredne zaupanja v vodenje. Vendar, da nek kardinal reče, da je proti splavu tudi, če je ogroženo življenje nosečnice, pomeni, da ima celo zarodek v njihovih očeh večjo veljavo kot žensko bitje. Umor ni nikoli opravičljiv, pravijo. Ali beseda nikoli vključuje tudi kurjenja čarovnic? Resnično se čudim, kako je mogoče, da nekatere ženske celo s ponosom rečejo, da so katoličanke ob vseh teh ponižujočih dejstvih. Kaj se je zgodilo z njihovim občutkom za emancipacijo?

Ravno zato bom omenil eno izmed najbolj znanih žensk, nun, ki ji je testosteronska vatikanska ideologija do norosti oprala možgane in ji odvzeli vse človeške občutke do lastnega spola.
Veliko se je govorilo o tem, kako je imela nadvse poveličevana, blažena Mati Tereza, uradno sicer velika človekoljubka, fanatična stališča o abortusu, kontracepciji in ločitvah.
Ko je v začetku 70-ih let prejšnjega stoletja izbruhnila vojna med Indijo in Pakistanom, so pakistanski vojaki brutalno posilili okoli 450.000 hindujskih žensk (celo mlade deklice, ki so umirale z razparanimi genitalijami), na tisoče jih je tako ostalo nosečih. Vse to je videla tudi Tereza, vendar namesto, da bi ponudila moralno pomoč vsem tem trpečim ženskam, je v svojih javnih nastopih obsojala njihove vsakršne poskuse splava. Neizprosno je branila fetuse ne glede na okoliščine. Koliko od teh žensk, bi tudi njej privoščile posilstvo? Tako bi lahko govorila iz lastne izkušnje, kar je povsem nekaj drugega kot ideologija.

15 junija, 2007 - Posted by | Religije

6 komentarjev »

 1. Ko sem danes brala članek o Vatikanu in AI, nisem mogla verjeti svojim očem. Še zdaj ne morem dojeti, da je Cerkev lahko tako zastala v razvoju. Svet je šel naprej, oni pa bi še kar radi videli, da bi bil srednji vek, kjer so jim neuki ljudje verjeli vse, kar so rekli. Vsaka ženska ima pravico, da se odloči, samo mislim, da ti dedki, ki zasedajo najvišje položaje v cerkvi, tega še dolgo ne bodo dojeli.
  Bog naj ne bi obsojal oz. naj bi bili vsi za njega enaki, očitno pa lahko obsojajo ljudje, ki naj bi ti pomagali v trenutkih odločitve. Izbral si je slabe podanike na tem svetu. In dokler bodo ti zatirali moj spol, me ne bodo videli pri nobeni maši ipd.
  Mogoče se bo kaj spremenilo čez čas, ko bodo mlajše generacije zasedale visoke položaje, dokler pa bo vladal 80-letni papež pa bo šlo vse samo še bolj navzdol. Verovanje je že zdavnaj izgubilo svoj pomen…
  Verjamem samo v “boga”, ki je v meni. Se mi zdi še najbolj razumen. 🙂

  Komentar od M. | 15 junija, 2007 | Odgovori

 2. RKC in vse po spisku z njo, je prava drama.
  Jaz tudi verjemem v boga ne pa v te cerkvene fukojebiče!
  Ne morem verjet kako je folk blažen,ko pride od maše…

  Kamen 🙂

  Komentar od Koby | 17 junija, 2007 | Odgovori

 3. Katoliška cerkve je najbolj brutalno, najbolj človeka nevredno mučila predvsem ženske, kar je posledica večstoletnega cerkvenega demoniziranja žensk.

  Komentar od Santos | 17 junija, 2007 | Odgovori

 4. Tudi sama se sprašujem, kako je lahko ženska članica tako šovinistične in rigidne institucije, kot je RKC? Celo islamsko združenje Severne Amerike je na čelo institucije izvolilo žensko (več tukaj), pa se za islam rado govori, da še ni doživel svoje reformacije. Žal tudi Vatikanu preporod ni prinesel napredka, svetu je dal le Reformatorje…

  Nekoč sem neko katoličanko, razmeroma razgledano znanko vprašala, kako lahko kot ženska ostaja članica RKC, pa je odgovorila, da v vse, kar ji institucija narekuje, seveda ne verjame, veruje po svoje… A prestopila/izstopila pa ne bo, zaradi tradicije in navajenosti… Ah.

  Komentar od PF | 2 julija, 2007 | Odgovori

 5. Tipičen odgovor. Slišal sem jih že velikokrat. Pogledati čez rob plotu, je včasih sila težko.

  Komentar od ateistek | 2 julija, 2007 | Odgovori

 6. Odličen blog, odlični prispevki. Keep up the good work! 🙂

  Komentar od J. | 3 marca, 2008 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: