ateistek

Je res smrt meja?

Pogled v resnicoPogled v resnico Grozljiva novica, ki pa so jo mediji uvrstili le med črno kroniko (tako Pop TV kot teletekst RTVSlo). Medtem pa je pismo Andrijane Starina Kosem udarna novica, kot da je odkritje, da je Janša vplival na medije (in še vpliva), nekaj zelo novega in nenavadnega.

Je ta dogodek v zdravstvu indikator splošnega, skrajno zmaterializiranega stanja v družbi? Mislil sem, da je kaj takega mogoče le v ZDA (neoliberalci, pomirite se!) a kot kaže, je to tudi slovenska kruta realnost. Človeka, ki je tožil o bolečinah v prsih in je težko dihal, so poslali k splošnemu zdravniku po napotnico, čeprav vsak z vsaj kančkom splošne izobrazbe ve, da so to tipični znaki srčnega infarkta. Le koliko časa bi jim vzelo, če bi se mu posvetili? Res je, da na urgenco pride marsikdo in z njegovim zdravstvenim stanjem mogoče sploh ni nič resnega, vendar kaj ti beli bogovi res nimajo niti toliko časa, par minutk, da bi lahko takoj ugotovili kaj je resno in kaj ne? Saj zase pravijo, da so strokovnjaki. Če se nečemu nočeš posvetiti, je res težko ugotoviti karkoli. Sicer sveto zatrjujejo, da preiščejo vsak primer vendar slednji dokazuje, da se nekdo med njimi laže. Zato, da javnost pomirijo, zdravniška srenja zdaj govori o temeljiti preiskavi. Tako kot je bilo na desetine prejšnjih, kjer zaradi “temeljitosti” ni nihče odgovarjal. Utopično bi bilo pričakovati, da bodo sami sebi očitali napake, tudi, če jih naredijo. In jih. Veliko. Saj so vendar tudi oni samo ljudje. A kaj, ko se bojijo odgovornosti in tiste lene in nesposobne med njimi nočejo izločiti. Človeška življenja gor ali dol. Borbo prizadetih, ki izgubijo bližnje pa arogantno opravičujejo kot post travmatski sindrom in s tem izključujejo sleherno možnost za zdravniško napako. Sploh tisti, najbolj ratoborni, ki ne bodo nikoli priznali napake. Najpomembnejša je neomadeževanost stanu, čeprav v ozadju teče tihi in edini logičen dogovor v stilu, danes ti opravičiš mene, jutri bom pa jaz tebe saj nikoli ne veš, kdaj boš naredil napako.

12 junija, 2007 - Posted by | Slovenija

7 komentarjev »

 1. hja,nazadnje bodo rekli,da mu itak ne bi mogli pomagati,z napotnico ali brez nje,kriv ne bo nihče,saj vrana vrani ni nikoli izkljuvala oči

  Komentar od snow | 12 junija, 2007 | Odgovori

 2. Da so ga poslali po napotnico nima nobene veze z materializacijo v družbi. Prej ko ne priča o tem, da je slovensko zdravstvo slabo, da dosedanja ureditev ni dobra, da jo je Keber še poslabšal, da slabo stanje že predolgo traja in da je čas za korenito reformo.

  Komentar od ervinator | 13 junija, 2007 | Odgovori

 3. —Da so ga poslali po napotnico nima nobene veze z materializacijo v družbi.—-

  Seveda ima, saj je napotnica dokument, ki ga uporabijo, ko zahtevajo sredstva od zavarovalnice…

  Komentar od ateistek | 13 junija, 2007 | Odgovori

 4. Napotnica je zgolj birokracija. Sredstva od zavarovalnice zahtevajo na podlagi dejanskoopravljenih storitev in izstavljenega računa. Če je bila zadeva urgentna, napotnice seveda ni treba.

  A je res treba tako osnovne reči pojasnjevati? LMAO

  Komentar od ervinator | 13 junija, 2007 | Odgovori

 5. Mamina sestrična je 3 dni zapored vozila svojega sina na urgenco v LJ ker je bil revež čisto fertik. Imel je tipične znake ketoacidoze, ki je posledica nezdravljenega diabetesa tipa 1, vendar so zdravniki vztrajali pri tem, da z njim ni nič narobe in da je to zato ker se drogira in da naj pove katero drogo je vzel, da mu bodo lahko pomagali. Da smrdi po acetonu je zaznal zdravnik šele takrat, ko so mu začekle odpovedovati ledvice in je začel padati v komo. V SLO je narobe predvsem to, da nihče teh “belih medvedov” ne toži, jebentiš. Vsi se potem, ko gre zadeva mimo kar sprijaznijo s posledicami. Katastrofa. Jst, ki sem laik na področju medicine, sem posumila v ketoacidozo, ko je ženska opisovala znake, ki jih je kazal njen sin. Na urgenci pa so celo posumili na slepič… halo??!!

  Komentar od Foka | 13 junija, 2007 | Odgovori

 6. Bojim se, da se stvari ne bodo nikoli spremenile. Psi lajajo, karavana gre dalje…

  Komentar od ateistek | 13 junija, 2007 | Odgovori

 7. Takšna je pa moja izkušnja z urgenco: http://www.sasagercar.com/23-urgenca-dolgo-cakanje-na-pomoc.html , ki se nam je dogajala le nekaj mesecev nazaj.

  Komentar od Saška | 13 junija, 2007 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: