ateistek

Medijska svoboda

Mediji Poslušam Namizje na RTVSlo, kjer teče govor o medijih, njihovih usmeritvah, svobodi novinarjev in podobno. Največ peska v oči sta metala Danilo Slivnik s svojo trditvijo, da bo Delo vedno ostalo sredinski medij in Rajko Gerič, ki novinarje ne deli na leve ali desne ampak na dobre in slabe.

Po mojem mnenju je resnica povsem preprosta. Ni sredinskega časopisa. Ni dobrega ali slabega novinarja, ne da bi ta ocena vključevala politično opredelitev ocenjevalca.

Prav je, da imamo desne ali leve časopise za katere se ve, kakšna politična stališča imajo. Pa tudi če se pojavi nov časopis in hoče skrivati svojo usmeritev, jo ne bo dolgo. Tako je tudi drugje po zahodnem svetu. Kdor govori o sredinskosti ali laže ali pa nima pojma o čem govori. No, Slivnik (dal si je izplačati kot nagrado skoraj 5% lanskega dobička Dela) je pač prisiljen lagati, ker se mora oklepati še tistih nekaj levih bralcev, ki še niso odpovedali naročnine. Sredinskost je torej utopija, ker človek ne more imeti svoj nazor razdeljen na točno enaki polovici. Novinarji niso roboti, ki bi zgolj suhoparno, veristično povzemali dogodke. To bi bilo zelo dolgočasno brati. Bralec potrebuje dodano vrednost oz. novinarjeva stališča, ki jih ovrednoti glede na lastna prepričanja.

Medijska svoboda se ne definira po tem koliko sredinskih oz. uravnoteženih časopisov imamo ampak kakšno je razmerje med levimi in desnimi časopisi v nekem medijskem prostoru. Enako lahko prevedemo na nivo časopisa. Torej, kakšno razmerje je med levimi in desnimi novinarji pri nekem časopisu. Ampak slednje ni recept za uspeh, saj si časopis vedno nabere ali več levih ali več desnih bralcev. Če je recimo levi, potem lahko računa na večjo zvestobo levih bralcev, ki jim predstavljajo bolj zanesljiv vir financiranja. To je pa zelo pomembno. Če hoče ustreči vsem, ne more doseči take kvalitete na posamičnem političnem polu.

Seveda, moj blog je levi in na to sem ponosen:) Če kdaj komu hodim po živcih s svojimi političnimi stališči, mu res ne morem pomagati. Je pač na ateistkovem blogu. Vse drugo nisem jaz.

Moji priljubljeni časopisi in revije, ki jih kupujem: Mladina, Dnevnik, Gea, Življenje in Tehnika, VIP in občasno Radar. Seveda pa tudi preko spleta pregledam časopise z drugega političnega pola zaradi boljše informiranosti.

30 maja, 2007 - Posted by | Slovenija

3 komentarji »

  1. Midva sva res sorodni duši. 🙂

    Komentar od PF | 31 maja, 2007 | Odgovori

  2. Vem, vem draga moja PF…Zdaj, ko sem napisal, da sem ponosni levičar, je Ver s Financ popolnoma ponorel in mi pošilja obsojajoče in nadvse žaljive komentarje nevredne tega bloga:))Naj si vendar že odpre svoj blog in vsi, ki mu ne odgovarjajo (verjetno 99,9% človeštva) spljuva do onemoglosti…

    Komentar od ateistek | 31 maja, 2007 | Odgovori

  3. Men je bil Slivnik kar mal patetičen. Sej vsi vemo kok pa kaj stoji Delo.

    Komentar od gemini | 3 junija, 2007 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: