ateistek

Satan prihaja v Križanke, v Moskvi pa satane tepejo

Marylin Manson Ob gledanju današnje Piramide, sem se res pošteno zabaval. Ok, bom pač to tako poimenoval. Gostje so bili Saša Einsiedler, Vili Resnik in Marjan Podobnik. No, verjetno sploh ne bi bilo tako zabavno, če ne bi bile teme tako posrečeno izbrane. Sploh dve.

Prihod satana v Križanke
Podobno kot na Hrvaškem leto ali dve nazaj, se je tudi pri nas takoj formiral krizni štab katolikov z zahtevo po prepovedi koncera Marylin Mansona (prvi del imena si je sposodil od Marylin Monroe, drugi pa od množičnega morilca Charlesa Mansona). V primeru, če vseeno bo, bodo preventivno molili in prosili Boga, naj njegov obisk v Sloveniji mine čim prej in s čim manj škode za slovensko mladino.
Saša in Marjan sta kar tekmovala v (ne)poznavanju njegove glasbe in lika. Zvedel sem, da gre pravzaprav za satanista, častilca samomora in antikrista, ki zelo slabo vpliva na mladino. Vili, ki je sicer branil svobodo do izražanja, nam je raje svetoval naj namesto na koncerte Marylina hodimo na slovenske (verjetno je mislil na svoje).
No, ker poznam Mansona, vem, da so to vse neumnosti. Nekoč sem poslušal dokaj podobno zvrst glasbe (industrijski rock- Nine Inch Nails, Ministry, Einsturzende NeuBauten, Revolting Cocks, Consolidated…). Lahko povem, da gre za, hočeš ali nočeš, umetnika, ki si je ustvaril zelo svojevrsten imidž s katerim trka na meje dobrega okusa, sploh pri ljudeh, ki imajo ozek občutek za to, kaj je lepo in kaj ne. Ko sem ga prvič videl pred kakšnimi desetimi leti s tistimi vampirskimi lečami, belim make-upom, rdečo travestitsko obleko, visokimi rdečimi škornji, zakritim angelskim, brezspolnim mednožjem ter kričečim glasom, sem bil zgrožen in navdušen hkrati. Nekaj novega, celo poslušljivega. Vendar pa je ravno to, da je bil tako zelo drugačen od drugih na vedno en in isti način povzročilo, da sem se ga naveličal. Vse bolj je začel težiti s krščanskio simboliko na tak ali drugačen način in predelavami komadov. Še vedno rad pogledam njegove sicer pozerske video spote in prisluhnem glasbi, če bi mogoče slišal kak zanimiv ritem, to je pa tudi vse.
Krizni skupini katolikov sporočam, naj raje molijo k Bogu, da v tistem času ne bo kje na svetu kak preoblečen satan v duhovniški opravi zlorabil kakšnega otroka. Marylin Manson si želi zgolj šova in denarja svojih poslušalcev in je tako neškodljiv kot je votel vaš strah. Ne obstaja zaman ljudski pregovor, ki pravi, da pes, ki laja, ne grize.

Pretep moskovskih gayevskih aktivistov in evropskih poslancev.
Saši, ki je sita feminizacije moških sporočam, da mislim, da so ženske tiste, ki so krive za tako stanje in ne vsega krivi gayi. Očitno si večina zahodnih žensk želi obritih, napudrani in nališpanih, dišečih moških s prefinjenim občutkom za zunanjost. V naravi je večinoma tako, da ženski spol dirigira izgled moškega.

V vsaki družbi je od pamtiveka vedno bilo tako, da je bil določen odstotek populacije istospolno usmerjen. Raziskave pravijo da od 2-3% žensk ter 5 -10% moških. Torej gre za neko številko, ki jo je določila narava in se ne spreminja. Med duhovščino naj bi bil ta odstotek celo 30% – obstaja tudi logična razlaga zakaj, vendar o tem kdaj drugič. Ne moremo je zanikati in se sprenevedati. Ker je aktivistični del gayev tisti, ki ga lahko vidimo (večina gayev se tako ali tako varno skriva po zakonih), so deležni vseh možnih nestrpnosti. Vendar je resnično hinavsko, da bi družba raje videla, da jih ni oz. če že morajo biti, da so skriti, kot da so pošteni in se odkrijejo. Cankar bi rekel, brezmadežna dolina Šentflorjanska.
Prav je, da so vsakoletne gay parade, ki so skozi vsa ta leta postale neke vrste subkultura. Ne vem zakaj parad ne organizirajo tudi druge interesne skupine na sebi lasten način in prinesejo v Ljubljano nekaj življenja.
Glede nato, da je Rusija skoraj čez noč skočila iz komunističnega v krščansko enoumje, so take skrajne homofobne reakcije znak nasvobode, primitivizma in z uniformirano, nasilno izključujočo versko tradicijo prežete družbe. Zanimivo je, da podobne sindrome preskoka iz enega enoumja v drugega pravzaprav doživlja pretežni del bivšega vzhodnega komunističnega bloka Evrope. Prednjači katoliško zatohla Poljska, kjer varuhinja otrokovih pravic vidi “homoseksualno grožnjo” celo v Telebajskih. Ko bi se vsaj hecal. Tam je predsednik neke stranke, ki je celo v vladni koaliciji, brez sramu izjavil, da je potrebno Poljsko očistiti komunistov in homoseksualcev. Hitlerjanski besednjak v državi članici evropske unije, ki pa začuda ostaja nekaznovan, celo družbeno zaželen, s katerim se pridobiva volilne glasove. Če bi to isto rekel za Žide, bi verjetno že sedel v zaporu. Ampak, družba je očitno bolj senzibilna do slednjih kot do gayev, pa čeprav so tudi te na veliko kurili v nemških koncentracijskih taboriščih.
Sodelujoči so bolj govorili o pravicah gayev, kot nezaslišanem pretepaškem incidentu. Strinjali so se, da si gayi želijo več pravic kot jim pripada in da mora biti večina tista, ki odmerja nivo pravic manjšinam. Pravno je to več kot sporno, saj bi to pomenilo, da se zgublja zakonsko bistvo o enakosti vseh pred zakonom in se logika razsojanja podreja večini brez vključene stroke. Lepo je tako arogantno misliti, dokler pripadaš večini. Vsaj to se strinjam z njimi, da se tak incident pri nas zaenkrat vseeno ne more zgoditi. Slišati je bilo tudi, da je brezveze, da se družba ukvarja s takimi obrobnimi stvarmi, ko pa imamo toliko pomembnejših. Le kdaj bo zmanjkalo teh “pomembnejših tem” v tej družbi in bodo prišel na vrsto manj pomembne? Če smo pošteni, nikoli.
Seveda pa od Saše, Marjana in Vilija nisem pričakoval izostrenega občutka do manjših, za katere v Sloveniji tako ali tako velja, da uživajo preveč pravic. Če res tako mislijo, potem morajo priznati, da je lušno biti Rom ali gay. Vendar, kako lušno je, če te celotna vas z vaškimi stražami protipravno prežene v geto z logiko generalizirane krivde ali ti razbijejo nos, ker si upaš povedati kdo si, verjetno od njih ne bom nikoli zvedel. Verniki, ki pravijo, da so trpeli v svinčenem komunizmu verjetno vedo kakšen občutek je to. Upam, da ne mislijo, da je lasten samo njim. Na Poljskem in Rusiji, kot kaže, že mislijo tako. Ekskluzivnost pa taka.

29 maja, 2007 - Posted by | Religije, Vsega po malem

2 komentarja »

 1. Vau!
  Tako dobrega prispevka že dolgo nisem prebrala.
  Sicer pa se mi zdi (no upam vsaj), da bo tudi ta osrednji in vzhodni del Evrope slej kot prej zajel val enakopravnosti homoseksualcev in upam da tudi drugih manjšin, kot del političnih sprememb in socialnega napredovanja.

  Pozdravček

  LCvet

  Komentar od LotosovCvet | 30 maja, 2007 | Odgovori

 2. Ta stavek “Krizni skupini katolikov sporočam, naj raje molijo k Bogu, da v tistem času ne bo kje na svetu kak preoblečen satan v duhovniški opravi zlorabil kakšnega otroka” zahteva ponovitev.

  Komentar od PF | 12 junija, 2007 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: