ateistek

Ponižujoč svet

“Danes je svet zelo drugačen od tistega starega, ko so možje po pravilu več zaslužili. Kakor ugotavljate, se je vse obrnilo na glavo. Svet nadzorujejo ženske in tak svet je za vas ne samo neobvladljiv, temveč zelo ponižujoč.”

Pater Christian Gosteničnik, v Družini.

 p.s. se vzdržim vseh “ponižujočih” komentarjev..

23 maja, 2007 - Posted by | Religije

8 komentarjev »

 1. Spet ena modra iz blagoslovljene združbe Onanovih častilcev. Kaj jim ne bo že enkrat pritrkalo do zavesti milostno polne svetega duha, da po vseh od njih zagrešenih pizdarijah, ki kot po čudežu prihajajo na plano, res niso inštitucija, ki bi druge učila o poniževanju.

  Komentar od brezno | 23 maja, 2007 | Odgovori

 2. Mislim, da religije nasplošno nimajo veliko s svojimi izmišljenimi ideali ampak so bolj odraz fetišizacije sveta po meri moških. Pravzaprav bi za žensko moralo biti žaljivo, če bi ji rekel, da je katoličanka ali recimo muslimanka…Je sploh kakšna uradna, institucionalizirana religija na tem svetu, ki je ne bi vodili le moški ampak je enakopravno razdeljena ali celo vodena s strani žensk?

  Komentar od ateistek | 23 maja, 2007 | Odgovori

 3. Ateistek,
  OK ta izjava je itak čist mim in bolana do konca ..ampak nekaj drugega sem pomislila ob objavi tega tvojega prispevka; ajde jaz sem celo cerkveno poročena pa nimam Družine, niti je nisem od blizu videla zadnjih …najst let …. ti pa moraš ne samo biti naročen nanjo, ampak jo tudi pozorno prebirat, da najdeš takšne cvetke, kot je ta??!

  Komentar od Saška | 24 maja, 2007 | Odgovori

 4. Aja, to te zanima…Res je, da včasih pogledam na njihovo stran. Zaostalih cvetk je tam kolikor hočeš…Saj veš, moraš vedeti kako “sovražnik” razmišlja,he,he…Tudi Biblijo sem bral. Če hočeš nekaj kritizirat, je fajn, če to tudi poznaš…

  Komentar od ateistek | 24 maja, 2007 | Odgovori

 5. Živjo ateistek, tale tvoj zapis sem zasledil ob brskanju po internetu. Žal pa sem bral original in je popolnoma nasprotno temu, kar ti praviš. Tole tvoje strastno, nestrpno in sovražno nasprotovanje cerkvi (hm, le od kod?), te včasih zanese, da ene stvari spregledaš, verjetno pa se nisi prav potrudil in šel gledat, kaj je resnično Gostečnik (ne Gosteničnik) napisal (a si mogoče povzel po kakšnem zanesljivem viru, kot je Mladina? in sploh nisi šel brat Družine?). V glavnem – da se ne boš sramotil še naprej in pisal neumnosti, ti tukaj navajam celoto (upam, da si vsaj toliko inteligenten, da boš razumel, kaj Gostečnik piše).

  Iz odgovora v Družini “Danes je svet … zelo ponižujoč. Ženskam naj bi denar popolnoma »zmešal glavo«. Ne znajdejo se več, ne zmorejo več prave nežnosti in ljubezni, še nadaljujete, in vse to po vašem mnenju vodi v popoln propad vseh vrednot, saj se ženske ne znajo več obnašati, niso več tisto, kar so bile vso zgodovino, namreč matere in žene, ki podpirajo svoje može.

  Vajina težava ni ženina boljša služba, ampak vajin odnos. Korenine vajinega zapleta segajo veliko globlje. Med vama se je verjetno že zdavnaj naselilo nezaupanje, začela sta se umikati drug drugemu, tekmovati in braniti svoj položaj. Potem pa se je zgodilo tisto, česar vi niste pričakovali. Vaša žena je v službi zelo napredovala, kar je gotovo treba pripisati njenemu trdemu delu, kar ji priznavate tudi vi, in to je povzročilo v njej, predvsem pa v vas, zelo odločilne spremembe. Vaša žena se je naenkrat začela obnašati zelo drugače, ni je več strah, kaj in kako boste vi reagirali na njene odločitve, namene, cilje in načrte za prihodnost. Ženinega uspeha bi se morali veseliti in biti ponosni nanjo. Vaša žena je v vsem tem čisto osamljena, brez sogovornika in verjetno to tudi čuti. Lahko si predstavljamo, da bi vaša žena verjetno raje ves ta uspeh prepustila vam, vas postavila na svoje mesto in se sprijaznila s slabim položajem, manj denarja, samo da bi ohranila odnos z vami, saj ji verjetno to pomeni več kot vse drugo. Vem, da vam vse te besede zelo trdo legajo na srce, ker vi doživljate vse drugače. Samo bojite se, da boste odslej v vsem odvisni od nje. Kaj ni do obeh krivično, da se ukvarjata z ogroženostjo, zavistjo, poraženostjo, namesto da bi si priznala, da sta oba zelo dobra, ne samo delavca, temveč tudi zelo prizadevna borca za boljši jutri, da bi bila na varnem, da vama ne bilo treba skrbeti za vsak najmanjši denar, kako in kaj bosta porabila, da vaju ne bo vse skupaj finančno ogrozilo.

  Kje je rešitev? Najprej si boste morali priznati, da ste ogroženi in celo nevoščljivi in to samo zaradi tega, ker vas je neskončno strah. Strah vas je, da ste zapečateni za vedno, da boste morali odslej živeti z občutkom manjvrednosti in ponižanja. Bali ste se, da ne boste preživeli, da vam bo zmanjkalo denarja, kritizirali ženino razsipnost, sedaj pa je ona kraljica financ. Vendar pa veste, da sploh ni tako, odslej se bosta lahko oba sprostila, samo če bosta prej razrešila vajin temeljni problem nesmiselnega tekmovanja, kdo ima prav. Zaradi tega sta se oddaljila, izgubila drug drugega in to si bosta morala priznati! Pod vtisom vajinih družin sta bila do skrajnosti varčna. Vi ste se oklepali svoje službe in zaradi varnosti si niste upali napredovati, čeprav bi lahko. Žena je ta vozel iz preteklosti presekala. Preden se boste zmogli o vsem tem zares pogovoriti, boste morali iskreno moliti za pogum priznati ženi svoje strahove in ji izraziti ljubezen.”

  Če bi bil, ateistek, pri sebi fer in bi kaj dal nase, bi se po temle opravičil, ker si se zmotil. Drugače bi ti pa resno svetoval obisk pri omenjenem patru (ki je po moje eden najboljših psihoterapevtov trenutno v Sloveniji, če ne kar najboljši in kolikor jaz vem sprejema vse, ne glede na vero, prepričanja itd., samo do njega je včasih težko prit, ker ga toliko ljudi išče), da bi malo pogledal, od kod se napaja ta tvoja nestrpnost, jeza, bes, zamera, poniževanje in ogorčenje do cerkve. Sej veva, a ne, da je to (cerkev) samo en zunanji “sovražnik” za tvoje notranje boje (sem bral nekaj knjig od Gostečnika, upam, da ga prav razumem). Čist tako, kot izziv, kaj praviš?

  Komentar od opti | 7 avgusta, 2009 | Odgovori

 6. @opti:

  Prav nič se ne mislim opravičevati. Dejstvo je, da je katoliška ideologija nazadnjaška, kljub temu, da je mogoče citirani duhovnik mislil drugače. Tolmačenje žensk v enakem kontekstu kot moške, je za marsikaterega duhovnika še vedno enako igranju s snovmi v laboratorijih, eksperimentiranju, kjer ne veš, kaj bo, če neke snovi zmešaš. Oni seveda v tem vidijo vnaprejšnjo eksplozijo. Še danes. V 21. stoletju.

  Seveda pa niso vsi duhovniki konservativnejše struje vendar dokler bodo imeli v RKC glavno besedo stari mačo prdci papeževega tipa, ki hlinijo eno, govorijo pa drugo, je moj “bes” upravičen.

  Glavna težave tega versko indoktriniranega nesrečneža, ki se obrača temu “vsevednemu” patru po pomoč, je ravno katoliška ideologija, ki ga je naučila kdo ima glavno besedo in koga je potrebno v nekem odnosu bolj spoštovati. Moškega seveda.

  Meni, ki mi je enakopravnost med žensko in moškim nekaj povsem samoumevnega, ne bi niti pod razno potreboval take samooklicane patre za take abotnosti.

  RKC moške najprej nafila z večvrednostjo, potem pa se najde nek njihov pater, ki tiste najbolj napumpane “zdravi” in se ob tem sklicuje na nekakšno enakopravnost.
  Kdo je tukaj tisti, ki zakuhava izvirni problem? RKC, seveda!

  Komentar od ateistek | 17 avgusta, 2009 | Odgovori

 7. 1 Kor 14,33-35
  Kakor v vseh Cerkvah svetih naj žene tudi v vaših Cerkvah molčijo. Ni jim namreč dovoljeno govoriti, ampak naj bodo podložne, kakor pravi tudi postava. Če pa se hočejo o čem poučiti, naj doma vprašajo svoje može, ker bi bilo sramotno, če bi žena govorila v Cerkvi.

  (Če pa še mož nič ve, naj vprašajo kakega župnika ali patra z doktoratom)

  1 Pet 3,1-6
  Prav tako bodite, žene, podrejene svojim možem. Tako bodo tisti, ki niso pokorni besedi, pridobljeni že po vedênju svojih žena, brez besede, ker bodo opazovali vaše strahospoštljivo, čisto življenje. Vaš okras naj ne bo zunanji, v spletanju las, v navešanju zlatega nakita in oblačil, ampak naj bo to rajši skriti človek srca v nepropadljivosti krotkega in tihega duha, ki je dragocen v Božjih očeh. Tako so se namreč nekoč krasile tudi svete žene, ki so upale v Boga in so bile podrejene svojim možem. Tako je bila Sara poslušna Abrahamu in ga je klicala za gospodarja.

  To sta samo dva izmed mnogih citatov Nove zaveze, v katerih je popolnoma jasno opredeljena vloga ženske v krščanstvu. (V islamu je zadeva sicer še veliko slabša, Abrahamova religija pač!) Pater Gostečnik kot pravoveren kristjan in katoličan seveda, ne samo da mora stati za takšno doktrino, ampak ji tudi (sicer na milozvočen način) pritrjuje. Zdi se, da si je gospod frančiškan nabral toliko doktoratov bolj zato, da laže in na bolj prefinjen način uveljavlja krščansko doktrino v praksi. Niti najmanj ne dvomim, da je prvovrsten psiholog. To spada k vsakemu poklicu župnika, da spozna skrivnosti človeške duše. Župniki so, nenazadnje lovci na duše! In pastirji za tiste duše, ki so že v krščanski stajici.

  O pomenu moške – očetovske figure – je vedel veliko (pravzaprav skoraj vse)povedati že Freud, in to je tudi najbolj pomemben izbor iz Freudove zapuščine, ki ga krščanski psihoanalitiki jemljejo za svoje potrebe – vse s ciljem utrjevanja patriarhalno naravnane družine, v kateri močna moška – očetovska figura daje več možnosti otrokom, da kasneje, ko odrastejo, to figuro sublimirajo in zamenjajo s podobo močnega Boga – gospodarja. To je vsa psihološki trik! Zato Cerkev tako zelo nasprotuje »nepopolnim« družinam (samohranilkam, enospolnim.) Seveda je v tem tudi več kot zrno resnico, samo razlogi in vzgibi so napačni. Vse to je vedel tudi dr. Rugelj, a je to podajal z malo drugačne (neklerikalne) pozicije. Seveda je to res – močna očetovska figura je še kako pomembna v otrokovem razvoju, a ne zato, da bi jo kasneje laže zamenjala figura nadomestnega očeta v podobi imaginarnega prijatelja iz Nebes.

  Za leporečjem je mogoče seveda skriti marsikaj, in res je, da so se časi spremenili, z njimi pa tudi leporečje in pristopi RKC. Še zmeraj pa se pozna, da doktorja Gostečnika močno muči nostalgija po starih dobrih časih, ko je bila Saraja brezpogojno poslušna Abrahamu. Pa saj takrat verjetno sploh niso bile potrebne neke psihološke družinske terapije, ker so ženske pač veljale za lastnino in zakaj bi se kdo sploh šel dialog med moškim subjektom in ženskim objektom!? Saraja je bila poslušna celo do te mere, da se je pustila predati v spolno suženjstvu, ko jo je njen ljubi mož v strahu za svojo rit kot sestro predal v faraonov harem. (1 Mz 12,18-19) Kasneje se je izkazalo, da je celo faraon premogel več poštenja od Abrahama, mu ženo vrnil in ga nagnal iz Egipta. (Mimogrede, Abraham je tisti norec, ki je hotel po navodilu še bolj norega Boga zaklati in sežgati svojega sina – skratka – ena sama patologija!) Svojo prevaro z ženo je Abraham ponovil še enkrat pri kralju Abimelehu, in spet s podobnim izidom oziroma (ne)uspehom kot pri faraonu.

  Tako je to šlo v Stari zavezi in potem so se razni Pavli in Petri iz Nove zaveze v svojih (ponarejenih ali pravih) pismih samo sklicevali na Postavo. Krščanstvo ni nikoli prelomilo s Staro zavezo, samo prilagodilo se je, da bi lažje razširilo svoje smele laži o mesiji na Nejude. Nezmotljiva Cerkev oziroma nezmotljivi katoliški nauk pa Novo zavezo še danes jemlje kot osnovo za svoj teološki in praktični nauk – tudi ko gre za odnose med možem in ženo!
  Pater Gostečnik lahko govori kar hoče in prepričuje ljudi (predvsem znotraj katoliških okvirov), predvsem v smislu »potrpljenje je božja mast«. Seveda je Gostečnik včasih tudi liberalen, ko npr. ateističnim parom, ki se ne razumejo, priporoča celo ločitev, prepričan pa sem, da tega NIKOLI ne priporoča parom, ki so se že CERKVENO poročili. Dogmatik ostane dogmatik, župnik bo zmeraj župnik, katoliški celibatistični možgani so biblijsko predprogramirani, potem pa je samo še stvar intelekta (zvijačnosti), koliko se znajo prilagoditi duhu časa.

  Prototip ženske krščanske ubogljivosti je nakazan že v Marijinih besedah: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgodi se mi po tvoji besedi!«

  Tako pač je, psihoanaliza gor ali dol, doktoratov je lahko tudi deset, če se mednje pomeša teologija in celibatistična izkušnja, vse postane, če nič drugega, zelo sumljivo in neprepričljivo.

  Komentar od Marko | 18 avgusta, 2009 | Odgovori

 8. Bravo Maarko. Tem “pacientom” je treba jasno povedat kdo v bistvu so.

  Komentar od jaka | 19 avgusta, 2009 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: