ateistek

Sinhroniziranje filmov

Ko sem slišal, da se je v slovenskem prostoru pojavila tema o tem, da naj bi sinhronizirali tuje filme, sem pomislil, da gre spet za novo provokacijo nacionalno ponosne in populistično obremenjene desnice.

Naj bodo ponosni kolikor hočejo, vendar naj to strašansko potrebo po glorificiranju svojega naroda (pravzaprav sebe), ki je baje tako strahotno ogrožen, počnejo na druge načine, ki mene ne ogrožajo. Zase vem, da bom tisti trenutek, ko (če) bodo uvedli to neumnost, odnehal hoditi v kino. No, saj vem, da me ne bo nihče pogrešal. Vendar, če bo istomislečih še več, potem bomo mi tisti, ki bomo pogrešani s strani slovenskih prodajalcev kino vstopnic. Upam, da niso oni tisti, ki so se spomnili teh oslarij.

Če mi bo kdaj s sporeda ušel film, ki bi si ga rad ogledal, mi v tem primeru sploh ne bo žal, saj si ga bom tako ali tako primoran ogledati na DVD -jih v domačem okolju. V originalu in ne v invalidni, sinhronizirani slovenski različici.

Ob taki ponudbi filmov, bi se prej ali slej začele barve glasov ponavljati. To bi se zgodilo še hitreje, če bi se sinhroniziranja lotili samo slovenski igralci.
Kako naj uživam v filmu, če mi bo igralec z glasom, ki ga slišim v top shopu ali reklami za pralni prašek, pričaral pristno filmsko dogajanje? Kako bo zgledal film s prostorov bivše Jugoslavije sinhroniziran v slovenščino? Si predstavljate holivudske igralce, ki kolnejo v slovenščini?

Ves manjko, ki ga slovenščina preprosto ne more ponuditi pa če jo imamo še tako neznansko radi, bi bil preprosto rop.

19 maja, 2007 - Posted by | Slovenija

8 komentarjev »

 1. Tovariši !
  Jaz predlagam, da se v sinhronizacijo filomv osebno vključi prva cvetka slovenske pomladi naš Janezek Janša, prikladno bi vsekakor bilo, da vse pozitivne moške like sinhronizira on osebno. Za ženske like bi bilo fajn, če bi njihovo sinhronizacijo prevzel g. Grims, mogoče pa tudi Drobnič, ki zdaj tak nima kaj delati. Latino soape bi lahko direktno prepustili v sinhronizacijo družini Bajuk. Na tak način bi sproščeni vladajoči koaliciji omogočili, da se svojemu ljudstvu prikaže in priljubi še na področju najbolj ljudske vseh umetnosti. Hkrati bi s tem naši velmožje dobili tudi priložnost, da poskrbijo za pravilno in nedvoumno interpretacijo, ker podnapisi puščajo preprostega slovenskega človeka dostkrat v dvomih. Mislim, da se s stem strinja vsak ki mu preprosto srce iskreno bije za sLOVEnijo. Če bi bila kaka vloga še nezasedena bi jo lahko bevskajoče prevzel tudi ljubi nam g. Pahor. Seveda, če bi imel čas za to.

  Komentar od brezno | 20 maja, 2007 | Odgovori

 2. Da, sinhronizacija kletvic bi nam najverjetneje odvzela še tisto sočnost originala, ki se ga sedaj v podnaslovljenem tekstu poskuša omiliti. In kmalu bomo spet verjeli, da je najhujše, kar nas v življenju utegne doleteti, bela cesta…

  Komentar od PF | 20 maja, 2007 | Odgovori

 3. Preveri, kdaj, na čigav predlog in s čigavo parlamentarno večino je bil sprejet kretenski Zakon o javni rabi slovenščine, s katerim se je začela ta norost.

  Komentar od aaa | 20 maja, 2007 | Odgovori

 4. Ali veš, da si je risanko Ledena doba, ki so jo v kinematografih ponujali v originalni ali sinhronizirani inačici, ogledalo več kot 50% v originalni? Risanko?!! Tudi moj sin in jaz sva bila med tistimi, ki sva želela videti original.
  Kaj naši res nimajo kam drugam zmetati denarja?

  Komentar od Saška | 20 maja, 2007 | Odgovori

 5. Aaa, pravzaprav mi je vseeno kdo je to predlagal. Že po defoultu bi morala biti desnica tista, ki bo bolj “skrbela” za slovenščino seveda na desnici lasten populističen način. In vem, da je bil Grims tisti, ki se je na vse pretega na TV ekranih zalagal za sinhronizacijo. Prej v času “unih”, takih “grimsoidnih” ni bilo slišati..

  Komentar od ateistek | 20 maja, 2007 | Odgovori

 6. “Že po defoultu bi morala biti desnica tista, ki bo bolj “skrbela” za slovenščino seveda na desnici lasten populističen način.”

  Ker ti to praviš, je to kar aksiom? Kljub dejstvom, ki kažejo, da med levico in desnico glede tega vprašanja v Sloveniji ni nobene omembe vredne rezlike?

  Komentar od aaa | 20 maja, 2007 | Odgovori

 7. Mogoče res ni, vendar se prej o tem ni tako zelo veliko govorilo kot tokrat…Če pomislim, prav nič. Dvomim, da če bi to takrat hoteli sprejeti, da bi bil molk…Mi je prav vseeno ali gre za desnico ali levico pri tem vprašanju, nobenega ne bi podprl…Sem pač izhajal iz aktualnega časa..

  Komentar od ateistek | 20 maja, 2007 | Odgovori

 8. Saška, no vidiš, še otroci vedo kaj je boljše:)

  Komentar od ateistek | 20 maja, 2007 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: