ateistek

Madžarska

Parlament Prejšnji vikend sem izkoristil za obisk Madžarske. Sicer sem tam že bil večkrat in vsakič sem odkril kaj novega. No, veliko je odvisno tudi od družbe s katero se nameniš na taka potovanja. Tokrat smo bili štirje, tako da smo izpolnjevali želje vsakega od nas po tem, kaj bi kdo rad videl. Tako smo poleg Budimpešte dodobra obredli tudi severno stran Blatnega jezera, uživali v dobri madžarski hrani sploh v čardah in seveda srkali zelo dobro vino. Ne vem od kje predsodek, da so madžarska vina zanič. Mogoče zaradi Tokaja. V spominu mi bo za vedno ostala nadvse dobra modra frankinja oz. “kek frankoš” kot bi rekli Madžari, ki smo si jo privoščili v prvi obiskani čardi. Kasneje smo jo iskali celo po Budimpešti, tako da smo domov prinesli 3 različne letnike frankinje v upanju, da bo katera taka kot tista v čardi. Degustacija še sledi.

Bil sem nadvse ljubosumen na prebivalce Budimpešte ob dejstvu, da stane stanovanje celo v strogem centru s pogledom na široko Donavo in kraljevo palačo, nič več kot 1000 evrov po kvadratnem metru. Mogoče je razlog v temu, da je ob veliki ponudbi stanovanj število prebivalcev upadlo iz sredine osemdesetih z 2,1 milijona na 1,7 kolikor šteje danes. Uf, koliko bi potem moralo upasti število prebivalcev v Ljubljani, da bi se cene nepremičnin spustile na take znosne nivoje, torej v povprečju kar za trikrat?

V mestu se težko zgubiš, saj so Donava in mostovi več kot priročna točka za orientacijo. Mesto krasi čudovit parlament, kraljeva palača, zanimiva tržnica, citadela, nekaj katedral (za tiste, ki to imajo radi), ogromno lepih stavb narejenih seveda v avstro-ogrskem slogu, nekaj toplic (Gellert), zelo dobro organizirana podzemeljska železnica, ki se za ponočnjake prehitro zapre. Taksisti so se mi zdeli bolj pošteni kot so bili nekoč. Gre pač na stari dobri sistem “vprašaj pri večih koliko te bo stalo”.
Manj lepo je videti klošarje, ki spijo v podhodih. Ravno tako me je motila izrazita pristonost tujih podjetij, skoraj nič madžarskega ni ostalo. Naši “Mrkaić-isti” bi jim verjetno kar ploskali.
Cena bencina je različna od črpalke do črpalke. Nekaj dražje kot pri nas. Toliko različnih naftnih podjetij še nisem videl nikjer. Celo od Lukoila. Nikar pa ne kupujte hrane na črpalkah, saj je lahko tudi 3x dražja kot v navadni trgovini.
Cene hrane in pijače v gostilnah in lokalih je več ali manj primerljiva z našo, izjema so elitne lokacije (npr. Vaci utca), kjer lahko sežejo v nebo. To sem izkusil tudi na lastni koži. V času, ko so kolegi šli obiskati neko katedralo, sem se vsedel v bližnji lokal in počakal da so opravili svoje “romanje”. Naročil sem kozarec rdečega vina in ko sem pogledal račun, me je skoraj kap. Celih 1600 forintov (skoraj enak tečaj kot tolar) za deci in pol. Pa ko bi bilo vsaj kaj posebnega. Pomislil sem, da me je očitno “katoliški Bog” kaznoval, ker ne hodim v njegova svetišča.

Spali smo v nekem hotelu okoli 10 km izven centra za 18 eur po osebi na dan z vključenim zajtrkom.
Nek domačin se je pritoževal, da odkar so se v Budimpešti začeli nemiri in demonstracije zaradi laganja predsednika vlade o stanju v državi, je upad turistov očiten.

Ko človek sliši ime Blatno jezero (Balaton), pomisli, da gre za nekaj malega rjave vode z obilico mulja. Voda v jezeru res ni globja od 3 metrov vendar je daleč od tega, da bi lahko rekli, da gre za majhno jezero. V premeru ima več kot 77 km in meri 592 km2. Voda ima posebno, zelenkast barvo. Turizem je tam bolj zmeren, razkošnih hotelov ni bilo opaziti, bolj pa so v ospredju apartmaji pri zasebnikih. Opazili smo nekaj surferjev, jadrnic in čolnov.
Balaton obkroža veliko hribov oz. hribčkov zanimivih oblik, ki so bili nekoč vulkani.
Najprej smo obiskali Szigliget, manjše mestece z ruševinami gradu iz 15. stoletja od koder se prikaže čudovit razgled na okolico. Nato je sledilo mesto Keszthely s skrbno urejenim parkom in razkošnim gradom Festetics. Prekrasni, mogočni hrasti so se dvigovali visoko v nebo. Postanke smo zaključili v majhnem mestu Heviz. Krasi ga termalno jezero, kjer je voda vedno nad 30 stopinj, tako da se je zelo zanimivo kopati v njem recimo v zimskem času. Po jezeru je bilo veliko točk, kjer si se lahko prijel in spočil, saj je plavanje v topli vodi zelo naporno. Razjezilo me je, da je jezero ograjeno in prost dostop sploh ni bil mogoč. Halo, kako si lahko nekdo lasti naravno jezero in okoli njega nabije ograjo? Potrebno je bilo kupiti karto za plavanje a žal smo bili prepozni. K sreči smo naleteli na potoček, ki je tekel iz jezera in tako sem se res lahko prepričal, da je voda zelo topla. Celo ribice so bile v njem.
Sklenil sem, da ob kakšnem vikendu v zimskem času res obiščem ta kraj in se “pogrejem”, saj ni več kot 350 km iz Ljubljane.

Naučil sem se nekaj izgovorjave črk. s = š ; sz = s ; cs = ć ; gy =dž

Izlet je bil krasen, vreme je bilo kot naročeno, družba dobra. Le kaj bi hotel več?

12 aprila, 2007 - Posted by | Potovanja

8 komentarjev »

 1. Evo še moj prispevek k tvoji splošni izobrazbi: ly se izgovori [j], Keszthely se izgovori [kasàj].

  Komentar od ervinator | 23 aprila, 2007 | Odgovori

 2. Kako si prijazen:)

  Komentar od ateistek | 23 aprila, 2007 | Odgovori

 3. Hojla ateistek!

  Da malo popravim tega ki te tako krivo uči madžarščino.
  ly – izgovoripš kot naš j
  ny – izgovoriš kot naš nj
  zs – kot naš ž
  ö – kot tisti polglasnik v besedi pes
  kesztely se izgovori kesthej

  A greš še kaj na Madžarsko in v Budimpešto? Tudi druga mesta so zanimiva: Eger, Veszprém, Debrecen, Pécs….

  Veselo se potepaj!

  Komentar od Taja | 18 junija, 2008 | Odgovori

 4. @Hvala Taja. 🙂
  Zdaj trenutno mi bolj diši sever Evrope, kamor se namenjam konec junija.

  Komentar od ateistek | 18 junija, 2008 | Odgovori

 5. Taja, karkoli si me želela “popraviti”, si me narobe. Kako se izgovori Kesthely, sem namreč napisal na podlagi komunikacije s tamkajšnjimi domačini.

  Komentar od ervinator | 20 junija, 2008 | Odgovori

 6. Ervinator, tvoja navodila do dodatne izobrazbe so napačna. Keszthely se izgovori kot Kesthej. And yes, I’m home-made hungarian :))

  Komentar od Ruth* | 31 marca, 2009 | Odgovori

 7. Ruth, moja navodila glede madžarščine so popolnoma pravilna. Kar se pa tiče Keszthelyja, sem navedel, kako izgovarjajo domačini. Če si ti ungaroš, to še ne pomeni veliko. Tudi Slovenci v nekajkrat manjši Sloveniji ne poznajo izgovarjave vseh slovenskih krajev; Ljubljančanom se zatakne že pri Grosuplju in Mengšu – da ne bomo pametovali s Štanjelom.

  Komentar od ervinator | 9 aprila, 2009 | Odgovori

 8. z dvoletno hčerko in avtodomom smo zakrožili po deželi, prehodili Szombathely, Pecs, Kecskemet, se namakali v toplicah, selili ob Balatonu..nnavdušeni! In prav enaki občutki in zaključki v Hevizu. Tako kot domačini smo se tudi mi šli namakat v potok. Odlično je, da imaš popotne vtise na netu, spomini zgolj ob fotkah počasi bledijo, dneviške zapiske izgubimo…

  Komentar od irma | 9 aprila, 2009 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: