ateistek

Koliko nas stanejo religijski prazniki?

Prvi maj  Ivo Boscarol? No, saj veste…To je tisti podjetnik, ki misli, da je vsa pamet sveta v njegovi lasti. No, saj vem, med podjetniki je precej takih, ki svoje materialno bogatstvo radi primerjajo z bogatstvom v glavi. No, ta gospod je povrhu še pozer, ki nadvse ljubi blišč kamer. Tako pameten je, da je celo očaral Paterleta, ki ga je vzel za glavnega organizatorja njegove bližajoče predsedniške kampanje ampak pustimo to.

Pred časom se je spomnil, da bi bilo fino obdavčiti pare brez otrok in tokrat, ukinitev dveh prostih dnevov in sicer 2.1. in 2.5. Baje da Slovenci preveč počivajo oz. lenarijo in tako ustvarjajo nepotrebne gospodarske izgube.

Čudim pa se, da omenjeni gospod, ki mu je ekonomska računica verjetno zelo blizu, raje ni predlagal delovne dneve, ko vsi lenarimo zaradi propagandnih potreb vodilne religije. Ta je uspela doseči praznik na dan, ko je neko zanjo pomembno žensko zaradi domišljijskih potreb dvignila v zrak in jo telesno kar izstrelila nekam v vesolje. Prav tako nam je vsiljen praznik na dan, ko namesto da bi delali, se v zahvalo, ker se je baje nekje nekdo za nas žrtvoval ter se zopet dvignil nekam visoko, kamor malopridneži ne pridejo nikoli, prežiramo z obarvanimi simboli življenja, jajci in še čim, kar ima vse prej kot pridevnik “zdrav”.  Tako si tudi sami krajšamo pot do hitrejšega dviga, pardon, v mojem primeru spusta, v peklensko vroče globine.

Če se že vsiljuje logika, da bi res privarčevali milijone potem bi raje videl, da bi jih varčevali ob dnevih, ki, vsaj zame, veljajo za cvet institucionalizirane domišljije, licemerja in najbolj neokusnega, primitivnega populizma vodilne svetovne moralne avtoritete kot pa na drugi dan novega leta, ko se še večina zdravi alkoholne pregrehe ali drugega maja, ko se proletarijat poda kam na piknik v pravkar prebujeno naravo z vonjem po rdečem.
Vendar zakaj bi se omenjeni podjetnik zameril vodili moralni avtoriteti v tej državi, ki ima menda odgovore na vse družbene probleme pa čeprav zaradi potreb njene ideologije lenarimo kar tri dni. Tudi to so milijoni. Še toliko lepši, ker so od samega Boga, ne?

9 aprila, 2007 - Posted by | Religije

5 komentarjev »

 1. Kapo dol, Ateistek! Odličen komentar. Lp!

  Komentar od PF | 10 aprila, 2007 | Odgovori

 2. Odličen in duhovit prispevek. Sem sicer vzgojena v duhu katoliške vere ….mimogrede celo poročila sem se cerkveno. Vendar to še vedno ne pomeni, da se ne strinjam z zgornjim prispevkom. Tudi sama sem se zgražala nad prispevkom, kjer je Boscarol komentiral naše prvomajske praznike. Meni osebno je bolj vseeno kakšen namen se skriva za določenimi prazniki in je število državnih praznikov le rezultat borbe za naklonjenost določeni stranki. Prazniki ali število dopusta pa to je le premetavanje istih zadev sem in tja. So pa prazniki zelo zvito nameščeni, da je vedno kakšen dan vmes tak, kjer ljudje množično jemljejo itak zakonsko jim omogočen in zagotovljen dopust.
  Sama nimam svojega podjetja, sem v vlogi delavca in v vlogi zaposlovalca, zato takšno stvar gledam z dveh zornih kotov. Sicer pa imamo kup praznikov katerih pomena večina itak ne razume npr. 8.feb. proslavljamo smrt našega velikega pesnika. Halo? Smrt?! Morda bomo tudi tukaj počasi začeli barvati jajca ali kakšno drugo šaro ..pač odvisno od vodilne politične struje. Pa praznik reformacije, za kar mi še danes ni jasno ali je to datum, ko se je Trubar rodil, umrl, ali zapisal zadnjo črko svoje knjižne uspešnice? Najbrž so praznike “napikali” v koledar na ta način, da so se najprej odločili kateri datum bo praznik, nato pa iskali karkoli, kar bi lahko proglasili za molto pomembno obletnico. In tako jim je fenomenalno uspelo kar nekajkrat v letu nabiti praznike dovolj skupaj pa še vedno nekaj dni narazen, da vesoljna Slovenija “ponuca” še tistih milijon dni plačanega dopusta, ki so ga tudi mojstrsko naštudirali. Za praznike mi je čisto vseeno, saj o delu in službi razmišljam drugače, kot tipičen slovenski delavec (priznam, imam tudi ta privilegij, da si to lahko privoščim), vendar pa imam praznike rada predvsem zaradi otrok, ki imajo takrat šole proste dneve in možnost, da kakšen dan sredi tedna preživijo kar tako ….s svojimi starši.

  Komentar od sasagercar | 10 aprila, 2007 | Odgovori

 3. :))

  Komentar od Foka | 11 aprila, 2007 | Odgovori

 4. Ubogi malomeščanček, ki trpi in gnije v nekem slovenskem zakotju. Širni svet ga pa takooo zelooo potrebuje.

  Komentar od Pimpeldragonar | 4 oktobra, 2008 | Odgovori

 5. @Pimpeldragonar: Kaj hočemo. Sem pač popularen :mrgreen:

  Komentar od ateistek | 4 oktobra, 2008 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: