ateistek

Škodljivost Biblije

Biblija Katolicizem temelji na Bibliji, torej Stari in predvsem Novi zavezi. Biblija v mnogih svojih segmentih vsebuje mnoge etične bisere, kot je npr. 10 Božjih zapovedi. Sicer se, prevedeno v praktično življenje, zdijo na trenutek tudi utopične ampak recimo, da je v tem, da se lahko z njimi kroti širše ljudske množice, veliko pozitivnega. Stvar se nekoliko izrodi, ko katoliški ideologi začnejo te zapovedi predstavljati kot neko svojo ekskluzivo, njihovo ideološko last. Ko jih poslušaš hitro dobiš občutek, da tisti, ki niso verni pač ne vedo veliko o njih, kar pomeni, da jih tudi večkrat kršijo. V resnici pa gre seveda zgolj za zdravo pamet in v njih ni ničesar božjega.

Če so Božje zapovedi nekaj pozitivnega, Biblija vsebuje še več negativnega, sploh stara zaveza (judovstvo), ki je na trenutke tako krvava, da se skoraj kri cedi med platnicami. V njej se poveličujejo grozodejstva, vojne in nečloveškosti, ki da so po volji Boga: genocid, ugrabitev, klanje otrok, žena in starcev, posilstva, barbarske metode morjenja, krvavo iztrebljanje drugače mislečih, usmrtitve prešuštnikov, homoseksualcev, vedeževalcev in drugih, ki niso bili po volji duhovščine, ko je Biblija nastajala.
Kriminalna, okrutna dejanja, ki so v nasprotju s človeškim dostojanstvom so torej prikazana kot volja Boga ali pa so bagatelizirana.

Čarovnice:
Čarovnice ne puščaj pri življenju (2 Mz 22,17)

Kdor govori “proti Bogu”:
Pelji preklinjevalca ven iz tabora in vsi, ki so ga slišali, naj mu polože svoje roke na glavo in vsa občina naj ga kamenja..( 3 Mz 24,14)

Drugače verujoči:
Varuj se, da ne skleneš zveze s prebivalci dežele, v katero prideš, da ne postanejo past v tvoji sredi! Temveč podrite njihove oltarje, razbijte spomenike in posekajte njihove svete kole. (2 Mz 34,12-13)

Tudi v 2. Petrovem pismu je mogoče najti krvavo hujskanje proti drugovercem:
Ti svojeglavci, podobni brezumnim živalim, ki so že po naravi rojeni zato, da jih lovijo in pobijajo. (2 Pt 2,12-13)

Od časa do časa je v Bibliji predajanje morilski sli, ki jo podtikajo Bogu:
S krvjo upijanim svoje puščice in moj meč bo jedel meso: s krvjo pobitih in ujetih, z dolgolasimi glavami sovražnika. (5 Mz 32,42)

Prešuštniki:
Če kdo prešustvuje z ženo svojega bližnjega, naj bosta oba usmrčena, prešuštnik in prešuštnica. (3 Mz 20,13)

Homoseksualci:
Če kdo leži z moškim, kakor se leži z žensko, sta oba storila gnusobo: naj bosta usmrčena; njuna kri pade nanju. (3 Mz 20,13)

Neposlušni do duhovnika:
Človek pa, ki bi predrzno ravnal, tako, da ne bi poslušal duhovnika, ki tam opravlja službo Gospodu, tvojemu Bogu, ali sodnika, ta človek mora umreti. ( 5 Mz 17,12)

O neposlušnih otrocih:
Če ima kdo trmoglavega in upornega sina, ki ne posluša ne očetovega ne materinega glasu in ju ne uboga, čeprav ga strahujeta(!), naj ga oče in mati primeta in peljeta k mestnim starešinam, k vratom njihovega kraja. Rečeta naj starešinam njihovega mesta: “Ta najin sin je trmoglav in uporen, ne posluša najinega glasu, požrešnež je in pijanec(?).” Potem naj ga vsi možje njegovega mesta posujejo s kamenjem, da umre..(5 Mz 21,18-21)

O poslušnosti Bibliji:
Vso besedo, ki vam jo zapovedujem, vestno izpolnjujte; ničesar ji ne dodajaj in ničesar ji ne odvzemaj! (5 Mz 13,1)

Drugi Vatikanski koncil je leta 1965 v svoji dogmatski konstituciji o Božjih razodetjih deklariral naslednje:
Od Boga razodeta resnica, ki jo vsebuje in poseduje sv. pismo, je bila zapisana po navdihnjenju Svetega Duha. Knjige stare in nove zaveze v celoti z vsemi njihovimi deli ima sveta mati Cerkev na temelju apostolskega verovanja za svete in kanonične, in sicer zaradi tega, ker so napisane po navdihnjenju Svetega Duha…in imajo torej Boga za avtorja ter so kot takšne izrečene Cerkvi. Pri sestavljanju svetih knjig je Bog izbral ljudi, ki jih je tako naravnal, da so ob uporabi svojih sposobnosti in moči – na temelju njegovega delovanja v njih in po njih – kot resnični avtorji zapisalo vse to in samo to kar je on hotel. Ker moramo torej vse to, kar trdijo navdihnjeni avtorji ali hagiografi, imeti za trditve Svetega Duha, zato moramo izpovedovati, da svetopisemske knjige zanesljivo, zvesto in brez zmote učijo resnico, ki jo je Bog hotel imeti zaradi našega zveličanja zapisano v sv. pismu. Tako je “vse od Boga navihnjeno pismo koristno za pouk, za prepričevanje, za poboljšanje in za vzgojo v pravičnost, da bi bil božji človek popoln, za vsako dobro delo pripravljen” (2 Tim 3, 16,17).

Temu sledi tudi veljavni Katekizem katoliške Cerkve, kjer je zapisano:
Stara zaveza je nepogrešljiv sestavni del Svetega pisma. Njene knjige so od Boga navdihnjenein ohranjajo trajno vrednost, saj Stara zaveza ni bila nikoli preklicana. Kristjani spoštujejo Staro zavezo kot resnično božjo besedo.Cerkev je vedno odločno odkljanjala misel o zavračanju Stare zaveze, kakor da bi z nastopom Nove zaveze postala neveljavna in nepotrebna. ( 121 in 123)

Seveda teologi takoj hitijo razlagati, da je potrebno Biblijo dojemati v prenesenem pomenu. Še najraje imajo “konteks časa”. Ni mi sicer jasno, kako naj si genocid, mučenja, poboje in umore razlagam v prenesenem pomenu in knjigo, ki jih celo predpisuje, jemljem kot avtoritetno pri lastnem svetonazorstvu. Kljub vsemu obstajajo ljudje, ki genocid opravičujejo z Biblijo.

Tako je recimo pokojni predsednik Hrvaške Tuđman v svoji knjigi “Zmote zgodovinske resnice”, v opravičilo za genocid nad narodnimi manjšinami, skicujoč se na Biblijo, zapisal:
Zgodovino človeštva je vedno spremljal fenomen nasilja. Genocid je naravni fenomen, ki je v skladu s človeško-socialno in mitološko-božansko naravo. Genocid ni samo dovoljen ampak se ga celo proporoča. Nadalje je vsemogočni Jehova s svojimi lastnimi besedami genocid vedno priporočal takrat, kadar je koristen za preživetje in za na novo ustoličeno oblast kraljevstva izvoljenega ljudstva ali za njegovo ohranitev kot tudi za širjenje svete vere.

Obstaja tudi narod, ki svojo genocidnost opravičuje z Biblijo. Judi oz., kot radi sebe samovšečno poimenujejo v Bibliji, od Boga izvoljen narod, so ob ustanovitvi današnjega Izraela zaradi vloge zgodovinske žrtve, ki jim je dala pravico do “preživetja”, pahnili na milijone drugih v večno bedo. Sicer pravijo, da so se pahnili kar sami (??) ampak to je že druga zgodba, ki pa vseeno ima svoj zlobni izvor v Bibliji.

Nihče ne ve, kako indoktrinacija z biblijskimi pripovedmi v zgodnjem otroštvu odseva preko otrokove podzavesti. Ta jim že pri verouku grozi z večnim pogubljenjem v peklu. Kako katoliška cerkev pojasni otrokom večni pekel, je zelo jasno zapisano v enem izmed njenih veroučnih učbenikov iz leta 1969:
Pogubljeni v peklu trpijo nepopisne muke, najhujša kazen pa je, da so na veke ločeni od Boga. Neprestano jih peče vest in muči neugasljiv ogenj. Pekla ne bo nikoli konec.

Kako na takšne grožnje reagira nežna otroška psiha in kako potem tak otrok gleda na duhovnika? Verjetno kar naenkrat postane odrešenik in to prepričanje se vleče skozi celo njegovo življenje.

Zelo dober primer takega indoktriniranca je poslanec NSi Alojz Sok, ki mu gredo očitno zelo na živce ovadbe slovenskih duhovnikov za pedofilijo, saj je pred kratkim javno izrazil protest, ker se njegove “poduhovljene zvezde” bremeni za kaj takega. Če nekdo ni kriv ima vse možnosti dokazati svojo nedolžnost. Izražati protest, ker država opravlja svoje delo, je zelo neokusno, sploh s strani poslanca, ki je bil izvoljen ravno zato, da omogoča funkcioniranje države, ne pa da se postavlja na stran nekoga, brez da bi se postopek sojenja z dokazovanjem krivde oz. nedolžnosti sploh začel. Taki ljudje so nevarni za demokracijo, sploh ko sedijo v njenih nederjih.

Nihče tudi ne ve, kako vplivajo mračni napotki Biblije na odgovorne v državi (no, kako vplivajo na gospoda Soka vemo), družbi in seveda cerkvi. Namreč, Katekizem katoliške cerkve pravi:
Državljan je po vesti dolžan, da ne sledi predpisom državnih oblasti, kadar te odločbe naspotujejo odločbam evangelija.

Kanon 211 Zakonika cerkvenega prava določa, da imajo vsi verniki dolžnost si prizadevati, da se bo božje oznanilo odrešenja bolj in bolj širilo po vseh krajih zemlje.

Kaj bi se zgodilo, če bi neka oseba recimo ubila homoseksualca in se pri tem sklicevala na Biblijo? In če bi takemu človeku sodil državni sodnik katoliške vere? Seveda bi bil obsojen, vendar sem prepričan, da bi se verjetno vsaj pri komu pojavile skomine po nekih drugih časih, ko so take “heretike” kaznovali po določilih Biblije.

Ne bom nikoli pozabil Rodeta, ki je na vprašanje novinarke, kako gleda na homoseksualce, začel recitirati Biblijo in se je ustavil v tisti točki, kjer ta predvidi smrt. Srhljivo! Se je ustavil zaradi lastne prepričanosti, da si smrti ne zaslužijo ali pa misli drugače in se je ustavil zaradi prisile časa v katerem se nahaja?

Delno povzeto po Sobotni Prilogi (10.7.2004)

26 marca, 2007 - Posted by | Berem, Religije

7 komentarjev »

 1. Je že kdaj kdo dirkal z nožem ali sekiro za tabo, citirajoč proslule besede: “Ti svojeglavci, podobni brezumnim živalim, ki so že po naravi rojeni zato, da jih lovijo in pobijajo?” Prav rad bi slišal jasen odgovor DA ali NE. Hvala.

  Komentar od Dizma | 27 marca, 2007 | Odgovori

 2. NE. Vendar nisem popolnoma prepričan, da ne bi, če bi imel to možnost. Še manj pa lahko trdim za prihodnost, saj si RKC s centrom v Vatikanu prizadeva doseči staro slavo. Vsiljevanje krščanstva skupaj z Evropo, pozivi katoliškim politikom naj sprejemajo zakone kot so po volji Vatikana, papeževo konstantno vsiljevanje raznoraznih prepovedi, zaostrovanje med krščanstvom in islamom kar pomeni rekrutiranje vernikov okoli dveh ideoloških centrov…Vse to lahko vodi zopet nazaj v versko enoumje.
  Menim, da je potrebno opozarjati, kako krvava je Biblija kljub baje vsej njeni “svetosti”.
  Močno upam, da res ne obstaja kdo, ki bi verjel, da je Biblija napisana po diktatu Boga…

  Komentar od ateistek | 28 marca, 2007 | Odgovori

 3. Vse vere je treba ukinit, da se ne boste norčevali iz mene. – sram vas bilo:)

  Bog

  Komentar od bog | 28 marca, 2007 | Odgovori

 4. Škoda, da izgovora “kontekst časa” bolj dosledno ne uporabljajo.

  Komentar od PF | 28 marca, 2007 | Odgovori

 5. Katolikofob! Sigurno si prikriti katoličan.

  Komentar od Žiga | 2 julija, 2007 | Odgovori

 6. Sem, če je papež prikriti ateist.

  Komentar od ateistek | 2 julija, 2007 | Odgovori

 7. Kritika je vrlo objektivna, jer je logicna, lingvistickog karaktera. Potvrdjuje se rijecima, koje stoje zapisane u Bibliji!
  Jer rijec “istrebljenje” ne znaci “ljubav”, mozemo li je prevesti rijecju “ljubav”? nije moguce! Sto Teolozi cine, kao i njihove Ovce, Vjernici! O tome se i radi. Dakle, govorimo ujedno o biblijskoj Genocidnosti, sto je i njezina srz!!!

  Komentar od inkognito | 26 aprila, 2014 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: