ateistek

Predlog za beatifikacijo Plečnika

500 sit Plečnik  Beatifikacija je pojem, ki pomeni dodeljevanje posebnih časti RKC določenemu posamezniku. Dodelijo mu jo, če dokažejo “njegovo herojsko krepost in svetost s čudežem”. Bruh! 

V primeru Plečnika je ta “čudež” njegova nekritična popularnost od katere si tudi sama institucija nekaj obeta. Lahko je tudi obratno, ko po beatifikaciji cerkveni vrh poseže, ko želi nekega posameznika povezanega z RKC oprati zgodovinske krivde in popraviti splošno optiko gledanja nanj in seveda s tem tudi nase. V resnici pa gre za psihološke trike nad masami, ki sprejemajo katolištvo kot svoj vrednostni sistem in seveda tudi širše.

Izraz beatifikacija se sliši kot nek nobel izraz, kot da gre za visoko znanost – mimogrede, zapleten izraz substanciacija ima veliko bolj primitiven pomen kot zgleda, saj ni nič drugega kot preneseno, simbolno, obredno dejanje “žretja Kristusovega telesa” v obliki kruhka, pardon, hostije. 
Torej, beatifikacija ponavadi pride prav, ko si cerkveni predstavniki ponovno zaželijo vcepiti pomembnost svoje institucije in njenih kriterijev presoje na širšo družbeno substanco.

Ker je spošno znano, da Plečnik predstavlja nacionalni lik, ki je pri ljudeh večinoma sprejet zelo pozitivno (čeprav velja za, na trenutke, kar precej trdo in samopašno avtoriteto na svojem področju dela), želi seveda tudi RKC pristaviti svoj lonček v vsej tej uspešni nacionalni zgodbi in pokazati Slovencem, kako se je tako pomemben človek ukvarjal tudi z njenimi segmenti resnice, da mu je pripravljena celo podeliti naziv blaženega. Vse skupaj pri povprečnem verniku seveda zelo “pali”.

Res je, Plečnik je bil pripadnik katolicizma. Dvomim sicer, da se je za to svobodno odločil pri 18-ih letih, brez predhodnih iniciacijsko-manipulacijskih obredov, ampak tukaj to ni pomembno. Odnos Plečnika do RKC se kaže v njegovi servilnosti tej, za njega moralni avtoriteti, ki ji je posvetil kar nekaj svojih arhitekturnih dosežkov. Posvetiti RKC umetnost pa večinoma pomeni reciklirati eno in isto idejo na tisoč in en način. Veliko izbire ravno nimaš, če si seveda ne želiš biti v laseh s predstavniki RKC ali njenimi poslušnimi ovčicami z interpretacijami o “žaljenju verskih čustev”.

Kaj sploh je cerkvena umetnost? Menim, da pravzaprav nič, saj osebno pojem umetnosti ne morem podeliti nečemu, kar ima že v naprej znan predznak in ni odraz svobodne ustvarjalnosti ampak sposojene domišljije verske institucije, implementirane na nivo družbe. Ravno zato bi rekel, da je RKC s svojo ideološko šaro kvečjemu prostovoljno zavirala njegove potenciale, če seveda izhajam iz predpostavke, da jih je res imel.

Menim, da predlog beatifikacije Plečnika ni nič drugega kot še en nov poskus ideološkega markiranja teritorija in prežemanje tega naroda z novo-starimi cerkvenimi triki. Seveda si katoliški del tega narod, tudi želi biti del nove manipulacije. Lep občutek je namreč, ko ti nekdo servira pohvalo pa čeprav to dela zase.

12 marca, 2007 - Posted by | Religije

15 komentarjev »

 1. sem že iz več strani slišala misel, če ni bil plečnik marbit gej. o njegovem seksualnem življenju ni slišati dosti. zakaj?

  bi bil lahko veliki plečnik – kot gej – beatificiran v RKC?

  Komentar od katka | 13 marca, 2007 | Odgovori

 2. Kakor sem razumel jaz, se ni hotel vezati, ker bi ga to pri ustvarjanju motilo. Tako nekako. Če se ne motim, je Alenka Puhar v Delu pisala o neki njegovi prijateljici, menda čudoviti ženski, ki je upala, da se bo z njim omožila, a je ostala samska.

  Plečnik s cerkvijo, to je, njenim vrhom, sploh ni bil v najboljših odnosih. Je pa res da je bil precej veren. Imel je sposobnega arhitekta, ki je risal zanj: Vlasta Kopača (kasneje ena od žrtev Dachauskega procesa). Čeprav je Plečnik vedel, da Kopač dela za OF, ga ni izdal.

  Komentar od A | 13 marca, 2007 | Odgovori

 3. Glede na to, da se predvideva, da je med duhovščino odstotek homoseksualcev vsaj 30%, je verjetno kar precej beatificiranih….Ampak homoseksualnost ne spada v kontekst cerkvene čistunskosti zato se o njej bolj malo razpravlja oz. če se, se jo kvečjemu demonizira. Pravijo pa, da so največji sovražniki homoseksualnosti ravno prikriti homoseksualci. Mogoče bi to lahko razložilo zakaj tako hinavski in nečloveški odnos vrha RKC do tega vprašanja…

  Komentar od ateistek | 13 marca, 2007 | Odgovori

 4. Ne vem če je to glavni vzrok. RKC je itak polna dvojne morale na vseh področjih.

  Komentar od A | 13 marca, 2007 | Odgovori

 5. Aplavz ljudje, aplavz !
  Teti Miri, pa gospej Štefiki, pa Antonu iz Hoč in oni branjevki, ki vedno prodaja pokvarjena jajca, so njegovi falični prispevki k slovenski arhitekturi (sic!) zelo všeč in takisto se jim dopade tudi ideja o privzdignitvi g. Plačnika na svetniški piedestal. Naj živi RKC in njena božja modrost !

  Komentar od brezno | 14 marca, 2007 | Odgovori

 6. Ker tole Brezno pošilja komentarje meni, zgroženo, kako ti, oh pacek ti! Ateistek, pišeš o Sv.Plečniku, bom tukaj dodala samo naslednje: če je tebi, Brezno, Plečnik alfa in omega in si našel nešteto dokazov, ki potrjujejo tvoji všečnosti, še ne pomeni, da je tvoja všečnost zdaj merilo.

  Si kot otrok, ki čim naleti na nasprotno mnenje, ne zmore drugega, kot neskončno cepetanje in negodovanje. Če ti je to izsiljevanje uspevalo v vrtcu, mi je žal, da nisi nikoli odrasel. Žal pa le zato, ker me utrujaš in ne nehaš nadlegovati.

  Komentar od PF | 16 marca, 2007 | Odgovori

 7. Nekdo je naredil povezavo na tole moje razmišljanje ob članku na Financah “Sodrga, pustite cerkveno premoženje pri miru”, tako da dobivam take nagravžne žalitve, da me je kar groza…Seveda jih vse brišem, ker nima smisla, da bi s tem svinjal lastni blog. Naj svojega odprejo in tam pišejo taka sranja in se izživljajo..
  Očitno sem res dregnil v sveto kravo.

  Komentar od ateistek | 16 marca, 2007 | Odgovori

 8. Prepričana sem, pa čeprav si nadeva druga imena, da so žalitve reprodukcija zgolj enega in istega osebka, ki ga tu na svojem blogu poznaš pod več imeni, vseh treh spolov.

  Če se dovolj dolgo ne boš oglašal, boš videl, kako se oglaša samemu sebi. V neskončno težavo bivanja vseh nesrečno vpletenih. Ti imaš to smolo, da si moj prijatelj.

  Posuvam se s pepelom. Resnično mi je žal, da sem ti “pripeljala” človeka, ki je socialno in medčloveško hendikepiran in nasilen.

  Komentar od PF | 16 marca, 2007 | Odgovori

 9. sori tisto pri cf zzihr nism bil jaz.

  no way. mi grejo obogateni uran in škrici preveč na živce bejba.

  Komentar od brezno | 16 marca, 2007 | Odgovori

 10. Ok, sem falila (beri: zgrešila), tole brezno ni osebek, ki je meni pošiljal ljubosumne maile, kakšnega prijatelja imam zato popravljam: zgornji (pod številko 6) ni namenjeno breznu s svojim blogom, ampak mojemu nadlegovalcu, sicer osebku, k ije tvoj prispevek omenil na spletnem časopisu…

  Komentar od PF | 16 marca, 2007 | Odgovori

 11. Haj ho,
  Pedagoška Fakulteta (PF), ti maš kakega prijatela ?
  Posodi mi ga malo…

  Komentar od brezno | 16 marca, 2007 | Odgovori

 12. Srečo Dragoš je v zadnji Mladini napisal dober prispevek na temo Sv. Plečnika.

  Komentar od PF | 18 marca, 2007 | Odgovori

 13. Se ga da kje dobiti na netu?

  Komentar od ateistek | 18 marca, 2007 | Odgovori

 14. Verjetno še ne ta teden, naslednji teden, ko bo izšla nova številka, pa gotovo.

  Ti ga bom pa lahko v službi jutri poskenirala in poslala na mail v PDF-ju.

  Komentar od PF | 19 marca, 2007 | Odgovori

 15. […] Ateistek na svojem blogu piše, da je predlog za beatifikacijo Jožeta Plečnika nič drugega, kot še en poizkus ideološkega markiranja prostora s strani Katoliške Cerkve. S tem naj bi Plečnikova dela dobila ideološki pridih, s čimer naj bi, po mnenju nekaterih, relativizirali njihov pomen in kakovost. Zagovorniki tega mnenja podajajo za primer Marka Rupnika, ki naj bi dobil Prešernovo nagrado samo zato, ker so bili njegovi mozaiki všeč papežu. Takega kriterija naj bi si pravi umetnik ne zaslužil. […]

  Pingback od Umetnost in ideologije | Času neprimerna premišljevanja | 15 oktobra, 2013 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: