ateistek

Tajska

Ko človek pomisli, da se bo odpravil na drug konec sveta, se verjetno kar malo zamisli, kako bo vse skupaj zgledalo, kaj ga tam čaka. Pri odhodu na Tajsko je to popolnoma odveč. No, to vem zdaj, ko sem že nazaj.

Torej, najprej se je potrebno odločiti. Pri meni se je prvotni plan malenkost spremenil. In ko se odločiš, greš na internetni iskalnik in skušaš zvedeti čim več stvari o Tajski tako, da se lahko potem odločiš kaj bi rad sploh videl. Ni enako ali greš tja zaradi dopusta ali z namenom raziskovanja.

Sam sem se odločil za vmesno varijanto. Pretežno dopust in nekaj tudi malega videti. Torej, najprej Bangkok, nato Koh Tao, nato NangYuan, sledi Koh Samui in na koncu pred odhodom spet malo Bangkoka.
Čas za obisk Tajske je manj primeren od maja do oktobra, ker je takrat čas monsunskega deževja.

Naslednja stvar je viza, ki se jo dobi na tajskem veleposlaništvu v Ljubljani, na Pražakovi 12. Potrebno jim je prinesti potni list in ga pustiti par dni.

Nato pride na vrsto nakup letalske karte. Kupil sem jo preko neta na Odklopu. Okoli 630 evrov (coris zavarovanje vključeno – avtomatično izbiraš ali ga boš kupil skupaj s karto ali ne).

Cepljenje proti hepatitisu ni potrebno, čeprav to ne pomeni, da tistega, ki to hoče, hočem odvrniti.

Ko je tudi karta že v žepu, pride na vrsto pakiranje. Vzel sem čim manj garderobe, ker sem planiral malo več selitev po tamkajšnjih bungalovih . Izbira je res velika. Govorim za Koh Tao, čeprav je tudi drugje, kjer sem bil, izbira precejšnja. Cene za dnevni najem so od 500 do 2000 bahtov ( 5 sit za 1 baht). So seveda še višje vendar sam nisem preizkušal tega razkošja.

Letel sem iz Muncha do Abu Dhabija, presedel na drugo letalo in naprej do Bangkoka. Vse skupaj traja okoli 12 ur. Letel sem z arabsko družbo Etihat.

Ko prideš v Bangkok takoj ugotoviš, da je za turiste zelo dobro poskrbljeno. Potrebno je iti v pritličje letališča (bus transfer) kjer so organizirani prevozi. Od tam se je najlažje zapeljati do najbolj znane turistične ulice KhaoSan Road. Prevoz stane 150 bahtov in traja kakšno uro. Tam je malo morje turističnih agencij, ki vam organizirajo prevoze na željene destinacije. Prav tako je z lahkoto najti poceni prenočišče. No, s plesnivim stropom in improvizirano kopalnico, vendar je to tam skoraj standard. Izjema so nekateri hoteli, kjer imajo evropske standarde, vendar to potem ni pristna Tajska. Ulica je polna prenočišč, povprečje pa je od 500 do 1000 bahtov. So tudi sobe brez oken, vendar kdo je prišel na Tajsko zato, da bo gledal skozi hotelsko sobo? Ravno tako je ta ulica zelo dobro izhodišče za oglede turističnih atrakcij Bangkoka (Kraljeva palača, Wat Pho oz. ležeči Buda, Wat Phra Kaeo, Wat Arun, železnica nad mestom).
Nikar ne vzemajte t.i. tuk-tuk taksijev, ki vam obljubljajo poceni vožnjo po bangkoških znamenotostih. Saj vas odpeljejo pogledati kakšno vendar je njihov glavni namen ta, da vas bodo peljali gor in dol po raznoraznih trgovinah, saj so zmenjeni s trgovci, da jim ti povrnejo stroške za bencin in jih še dodatno nagradijo, če pripeljejo turiste, ki kaj kupijo.
No, saj ni čudno, na Tajskem je borba za denar veliko bolj izrazita kot pri nas. Na trenutke sem imel občutek, da na turiste gledajo kot na hodeče vreče denarja, ki jih je potrebno čim bolj spraznit. Sicer po zelo ugodnih cenah, pa vendar. Tako recimo na glavni turistični ulici zaračunavajo slikanje ocvrtih žab, črvov in kobilic po 10 bahtov, poskusiš pa jih lahko za 30. Meni jo je uspelo narediti zastonj na neki manjši tržnici. Celo izmislili so si, da lahko zaprtim pticam v odločno premajhnih kletkah kupiš svobodo. Tisti, ki jih je ujel pa ravno računa na tvoje usmiljenje. Da je pri tem sam barbarski, mu verjetno sploh ne pade na pamet.
Splača se tudi poskusiti hrano, ki jo pripravljajo pred teboj kar na ulici pa čeprav zgleda z vidikov higiene nekoliko sporno. Zelo dobri so zavitki z zelenjavo, palačinke z bananami ali riževe testenine…Videl sem tudi razna mesna nabodala vendar nisem velik ljubitelj mesa. Nasplošno se mi je zdela tajska hrana enkratna. Če ste med tistimi, ki imajo radi pekočo hrano, potem boste tam prišli na svoj račun. Tajski “nudli”, solate, jedi iz riža, sokovi iz sveže stisnjenega sadja….No, tudi tisti, ki nimajo radi pekoče, imajo veliko izbiro.

Skoraj vse kar se na Tajskem prodaja, so ponaredki. Ponaredki so tam že neke vrste umetnost, pomembnejša od originala.

Tajska ima svojega kralj, kar pomeni, da vas vse povsod, ne glede kam greste, spremlja njegov lik. Prav zoprno. Vendar nikar ne bodite žaljivi do njega, saj če vas kdo sliši in prijavi, vam grozi zaporna kazen. Ravno zdaj sodijo nekemu Švicarju, ker je posprejal njegovo sliko in mu zato grozi celo do 75 let zapora. Na Tajskem kralj sicer nima velikih pristojnosti vendar pa ga ljudje nadvse spoštujejo(??), kar tako, ker je pač kralj in mu pripisujejo božanske lastnosti. Uf!

Denar sem dvigoval na bankomatih, ki so vsepovsod. Provizija na dvig 5000 bahtov je okoli evra in pol.  

Po Bangkoku sem komaj čakal, da pridem na morje in izbran otok, torej Koh Tao. Vsaj manj soparno je in vročina se lažje prenaša v senci palm in morju kot v betonski džungli z onesnaženim zrakom. No, če si že v senci kokosovih palm, moraš vseeno paziti, da ne dobiš kokosov oreh na glavo. Srečal sem prijaznega domačina z dresirano opico, ki mu je pomagala pri nabiranju zrelih kokosovih orehov.

Prevoz od Bangkoka do Koh Tao je kar dolg vendar se splača. Zdaj bi šel takoj nazaj, ko pomislim na tamkajšnjo idilo. No, vsaj tako si jo predstavljam. Krasno je sedeti ob taki plaži v kakšnem lokalčku, srkati “coconut milkshake”, grizljati tropsko solato, poslušati ambientalno glasbo in opazovati okolico. In vse to za  100 bahtov. Ob plaži je veliko prodajalcev pečene koruze, ki jo spečejo pred teboj in raznega tropskega sadja. Zanimivo je gledati, kako spretno olupijo svež ananas.

Otok sem si podrobneje ogledal z najetim skuterjem, 180 bahtov, vendar je bila cesta na trenutke tako strma in razbrazdana od hudournikov, da je bilo že kar nevarno. Veliko je osamljenih zalivčkov kjer skoraj ni nikogar. Otok me je očaral, tako da sem večino planiranega dopusta preživel na njem. 
Vmes sem obiskal tudi otok NangYuan, ki je v neposredni bližini, 20 minut vožnje s taxiboat-om. NangYuan je pravi tropski raj, kjer je zelo popularno potapljanje in opazovanje tropskih rib in koral. Sam si tega nisem privoščil. Raje sem jih malo nahranil s kruhom, he,he..Upam, da jim nisem s tem škodil. 
Tudi tukaj se lahko najamejo apartmaji, vendar so nekoliko dražji, saj je vse skupaj manjše, manj je tudi gostinskih lokalov.

Ko se je moj dopust bližal h koncu, sem zapustil Koh Tao in odšel s katamaranom na Koh Samui. Otok je precej večji od prejšnjega in bolj živahen. Ravno tako sem si sposodil skuter in odšel v raziskovanje, od tržnic, plaž, do sakralnih objektov. Ni mi bilo niti na trenutek dolgčas.

Nazaj v Bangkok sem se vrnil dan pred odhodom, z letalom, kar je stalo za relacijo Koh Samui- Bangkok 3800 bahtov. Potrebno je namreč vsaj en dan prej potrditi let nazaj domov. Na vašo željo to lahko naredijo v prav vsaki turistični agenciji. Čeprav so me na ambasadi v Ljubljani opozorili, naj si prihranim še nekaj bahtov za turistično takso na izhodu iz države, nisem plačal nič.

Naslednjič, ko se odpravim na Tajsko me čakata še Pukhet in Phi Phi island in seveda še enkrat Koh Tao. Možnosti je še več. Nekateri se odločajo obiskati sever Tajske. Tam so popularni trekingi, jahanje slonov, obiski plemen, obisk plavajoče tržnice…Tajska je ogromna, 70 milijonska država, tako da idej nikoli ne zmanjka.

Moram reči, da sem tam zelo užival. Za vse, skupaj z letalsko karto, sem porabil okoli 1300 evrov, kar za tako potovanje ne more biti veliko. Ni mi žal niti evra, saj ti v vsakem primeru gredo, lepi spomini pa ostanejo za vedno.

8 marca, 2007 - Posted by | Potovanja

16 komentarjev »

 1. Dragi Ateistek, mama se ti zahvaljuje za limonino travo. Čeprav je sprva mislila, da so te “nategnili”, kot smo špekulirali okoli tistega sladkorja že sami, se je izkazalo, da gre dejansko za limonino travo, ki jo na nek poseben način kristalizirajo in tipično uporabljajo v tajski kuhinji.

  🙂

  Komentar od PF | 22 marca, 2007 | Odgovori

 2. No, me veseli..

  Komentar od ateistek | 22 marca, 2007 | Odgovori

 3. Tistega Švicarja je kralj pomilostil…

  Komentar od ateistek | 30 avgusta, 2007 | Odgovori

 4. Pozdravljen popotnik:
  Februarja 2008 se nameravamo odpraviti v Tajsko. Zanima me glede rezervacije vlaka ali avtobusa ali aviona na licu mesta, se pravi v Tajski (Bangkok) ali naj rezervacijo uredim že v Sloveniji. Prosim, če mi lahko daš par napotkov glede potovanja in prtljage in se mi javiš na mail katy.kovacic@gmail.com. Upam, da mi podatke kmalu posreduješ.

  Hvala za vse in za tvoj odgovor.

  Komentar od zdenka | 25 oktobra, 2007 | Odgovori

 5. Živjo!

  Hvala ti za datke, vendar mi ni jasno, če bom lahko dobila vlak za Chaing Mai in ptem avion za Krabi iz Chang Mai, seveda če sploh to obstaja? Kje sploh živiš, a maš slike, pa za potovalni nahrbtnik, kaj rabim, da ne bo preteško?

  Hvala in lep pozdrav iz Brežic

  Komentar od zdenka | 25 oktobra, 2007 | Odgovori

 6. Uh, tega za vlak pa ne vem. Nisem bil na nobenem od teh krajev, ki jih omenjaš. Tajska je precej velika.

  Najlažje je, če si pot splaniraš tako, da greš do Bangkoka. Na letališču vprašaj za avtobus do KhaoSan Roada (najbolj turistična ulica v Bangkoku), kjer z lahkoto dobiš prenočišče. Nato pa imaš tam kopico agencij, ki ti bodo z veseljem svetovali kako in kaj….Sem iz Ljubljane. Slike imaš takoj ob besedilu. Klikni na link oz. drugače obarvano besedilo.
  Kaj rabiš? To sem napisal v enem postu od naštetih postov zgoraj. Daj prosim preglej naštete linke….

  Komentar od ateistek | 25 oktobra, 2007 | Odgovori

 7. Super opis izleta na Tajsko.
  Zanima pa me, če si kaj pod vodo gledal na otokih? Kje se najbolj splača vzeti paket (če si mogoče to počel)? Ali si bungalove oz. apartmaje že prej kaj rezerviral ali si vzel preko turistične agencije? Si se ravnal po Lonely planetu?
  Za koliko časa si šel in kateri mesec? Vreme se mi zdi si imel super.
  Hvla za podatke!
  Špela

  Komentar od Spela | 9 decembra, 2007 | Odgovori

 8. Vsekakor ti priporočam, da si tudi pod vodo pogledaš ta del sveta. Tropskih ribic je kolikor hočeš. Snorkeling ti ponujajo skoraj povsod.Bungalove sem rezerviral kar tam, kot bi rekli v Avdiciji: on the face of the place. Ponudbe je kolikor hočeš…
  Nič se nisem ravnal po knjigah. Šel sem konec januarja za tri tedne. Takrat je ponavadi vreme vedno dobro, saj ni deževna doba..

  Komentar od ateistek | 16 decembra, 2007 | Odgovori

 9. Hvala! Azija mi je po letošnjem prvem obisku postala nadvse všeč!!!

  Komentar od Spela | 17 decembra, 2007 | Odgovori

 10. Super opis, hvala! Zanima me samo kako je leteti z Etihadom? Mas dovolj prostora za noge (sem malo visji 191cm)? Ponudba na letalu? S punco sva dobila karte iz Munchna za 499 EUR – preko White orchid travel za april (ce se kdo isce)

  Komentar od Drasko | 26 januarja, 2008 | Odgovori

 11. Etihad je ok. Osebje je zelo profesionalno. Letala so dobra, vsak od potnikov ima svoj monitor in na izbiro cel kup filmov…Meni je potovanje z njimi minilo zelo prijetno…

  Komentar od ateistek | 26 januarja, 2008 | Odgovori

 12. ojla, …

  jest se zdele konc meseca odpravljam na Koh samui, za cca- 20 dni, .. . Če bo kdo ta čas tam, naj mi piše na mail back4more@email.si pa se dogovorimo, da spijemo kakšno rundo v chawengu, …

  Komentar od BACK4MORE | 9 februarja, 2008 | Odgovori

 13. @back4more: Pripravi se na hrup…Koh Samui je ziv do sestih zjutraj…

  Komentar od ateistek | 10 februarja, 2008 | Odgovori

 14. No jaz sem se v petek vrnila s tajske, že pred odhodom pa sem prebrala tudi ta prispevek in se potem na lasne oči in ušesa prepričala da kar drži! Sama na neh otokih nisem bila, šem bolj južno, na še ne tako zelo turistične otoke (Koh Ngai, Koh Mook, Koh Kradan), pa tudi na Lanto, Phi Phi, Krabi…če želite mir in relaxsacijo pojdite čimbolj na jug, še južneje od opisanih otokov. Za žur in hrup je Phi Phi idealen, za visoke cene pa pravtako! Lp

  Komentar od ancur | 11 februarja, 2008 | Odgovori

 15. ne drži, da so si Tajci izmislili “barbarizem”, da pticam v kletkah kupiš svobodo. To je prisotno po vsej Aziji, izvorno je Kitajska navada, ni namenjeno samo turistom, tudi domačini pogosto to naredijo, ker naj bi prinašalo srečo ali dobro karmo. Btw, ptice so zdresirane, da pridejo nazaj, nič ne skrbi.

  In če smem, ne izgubljaj časa na Phuketu, Phiphiju in podobnih mass tourism krajih, kjer potem plačuješ za ležalnik na polni plaži. To ni Tajska, to je paket turizem, ki je enak povsod po svetu, samo barva kelnerjev se menja. Vsi otoki so cook, manj ko je turistas bolj je čisto, poceni in zanimivo, daleč najbolj avtentičen in avanturističen pa je sever tajske.

  Komentar od leiito | 27 septembra, 2008 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: