ateistek

Prostovoljni sužnji

Berem tale blog….

Sam ga razumem kot krasen, šolski primer verske indoktrinacije. 
Najprej je tukaj izmišljeno obredje, ki obstaja zaradi lažje “priprave poslušnega pripadnika” in je primerno razporejeno skozi celo njegovo življenje.
Potem je potrebno tudi ustvariti čim več lepih dogodkov v mladosti, ki se bodo povezovali skupaj z institucijo, ki širi določeno religijo, da posameznik, nekoč, ko zraste, vero čuti kot nekaj lepega. Pravzaprav kot življensko nujnost. Seveda pa s tem ni nič narobe. Vsak človek nosi neko vero v sebi, če ne je prazen. Narobe postane takrat, ko vero začne povezovati z institucijo v kateri vidi glasnika in glavni vzrok “lepot verovanja”. Takrat se zabriše razlikovanje med verovanjem v neko idejo in verovanjem v institucijo, ki si bo prej ali slej lastila vse koristi.

Korist se kaže v večji moči vplivanja na razmišljanje takega posameznika. Čim več je takih posameznikov, ki sestavljajo neko družbo, večjo moč ima taka institucija v njej. In tako imamo na koncu bogato institucijo, njeni najbolj izpostavljeni “glasniki”, pa živijo ugodno, razkošno življenje, zaviti v vato posebnega družbenega položaja in ugleda. Hočeš ali nočeš, postanejo neke vrste nadljudje, idejni voditelji, nedotakljive zvezde, brez katerih si je življenje težko predstavljati saj nas učijo življenja samega. Nas in še pomembeje, naših otrok, ki jih bomo najverjetneje kar sami pripeljali na ponovitev celotnega postopka rekrutacije.

Podobno je, ko greš z otrokom mimo McDonaldsa (ali pa katerega drugega ponudnika hitre prehrane). Tam je vse skrbno pripravljeno za otroški okus, od toboganov, žog, balonov, figuric…Otrok vse to vidi in seveda želi notri. In potem pride na vrsto hitra prehrana, ki bazira na všečnem okusu. Organizirajo tudi praznovanje rojstnih dnevov, kar predstavlja več muh na en mah. In tako vsi ti otroci odraščajo z lepimi spomini na McDonalds in okusom po hitri hrani, ki ga bodo v življenju zelo pogrešali, če tu in tam ne pridejo v “svetišče potešitve”. Upaš sicer lahko, da bodo kasneje v življenju odkrili slabe lastnosti takega prehranjevanja. Nekaj jih tudi ne bo, tako bo krog sklenjen tisti trenutek, ko bodo taki pripeljali svojega otroka.

Problem nastane, kako otroku dopovedati, da oba dana primera lahko pomenita prostovoljno, ideološko suženjstvo.

8 marca, 2007 - Posted by | Religije

1 komentar »

  1. Ateistek, zažgali te bomo na grmadi:)

    Komentar od župnk | 8 marca, 2007 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: