ateistek

Kaj je sreča za moža? Žena, ki kuhat zna

Tako ugotavljajo v Sobotni prilogi, kjer so postavili nekaj zelo zanimivih vprašanj.

Okrog sedmih zjutraj so avtobusi mestnega prometa v Ljubljani polni žensk, ki se vozijo na delo. V kolonah avtomobilov, ki prehitevajo te avtobusa pa povečini sedijo moški. So ženske bolj varčne, bolj ekološko osveščene? Ali pa so jutranje potnice zadnje predstavnice pristnega delavskega razreda v glavnem mestu?

In kakšne so ugotovitve? Ženske so v letu 2004 v povprečju dosegle 93% plač moških, kar naj ne bi bilo slabo za povprečje EU. V letu 2003 je bilo delovno aktivnih kar 85% mater z otroki, kar je največ v EU. Najmanjša razlika je bila v uradniških poklicih: 94 %.
Boljše plačana delovna mesta praviloma narekujejo “moške vzorce zaposlitve”. Torej intenzivna požrtvovalnost za kariero, zelo dolg delovnik, nadure, delo ob koncu tedna. Takim vzorcem zaposlitve ženske seveda lahko sledijo vendar ne več, ko postanejo matere, saj na njih pade večji del družinskih obveznosti. Kljub temu, da so se ženske sprijaznile s “predpisano” vlogo v družini jih vse več odlaga rojstvo.

Po reviji Manager, je med 100 najbogatejših Slovencev prva ženska na 14. mestu.

Feminizirani poklici, ki so ponavadi podaljški družinskih opravil, so na trgu dela manj cenjeni, kar je nelogično, saj skrb za drugega visoka tehnologija ne bo mogla nikoli opraviti. Ženske so medicinske sestre, negovalke, varuške, vzgojiteljice, kuharice, moški pa so zdravniki, kuharski mojstri, ravnatelji..

Večina moških bo rekla, da diskriminacije ni. Tisti, obremenjeni s tradicijo in katolicizmom bi jih seveda posadili za štedilnike. Čeprav naj bi se razlike med višinami plač izboljševale, bo verjetno preteklo še veliko časa, da bodo razlike zanemarljive. Če sploh kdaj. Najprej bo potrebno začeti s spreminjanjem zakonodaje o porodniškem dopustu (pol materi, pol očetu) in se otresti vseh katoliških pogledov na to problematiko, ki so s to vlado spet nekoliko bolj aktualni. Vendar bo to težko, če bo v parlamentu, kjer se sprejemajo zakoni, malo žensk.Torej se bodo morale bolj zmigati tudi same in večkrat kandidirati za politične funkcije in ne zgolj pasivno opazovati dogajanje. Žal je pri nas še kako veliko žensk, ki so prevzele moški način vrednotenja in nimajo v sebi nič takega, kar bi odražalo pravo žensko naravo. Še huje, nekatere celo same negativno gledajo na večjo pojavnost žensk v javnem življenju in avtomatično bolj zaupajo moškim.

Nekako velja pravilo, da manj ko je ženska emancipirana, bolj je všečna moškim. Če se samo spomnim na javne razprave v času referenduma o oploditvi z biomedicinsko pomočjo, ko so nekateri trdili, da mora biti z žensko nekaj hudo narobe, če si ne more najti moškega, je omenjeno pravilo še kako resnično.

Bolj ko bo družba odprta do družine vendar ne na način da ženske “v duhu tradicije” posadi za štedilnike ampak da družinske obveznosti bolj prenese tudi na moške, manj skrbi bo za slovensko rodnost.

7 marca, 2007 - Posted by | Berem

4 komentarji »

 1. Ja…midva z mojim imava takole zrihtano…on spuca WC pa kopalnico, pa šipe, jst pa posesam, pa pomijem po tleh…Glede na to, da večinoma jst kuham je to kar ok…se mi zdi…

  Komentar od Foka | 10 marca, 2007 | Odgovori

 2. No, ko si bosta še lahko razdelila porodniški dopust na pol, bo še boljše…

  Komentar od ateistek | 10 marca, 2007 | Odgovori

 3. Meni še vedno ni jasno, kako lahko ženske in moški tako mirno pristajajo na diskriminacijo pri plačilu porodniškega oz. starševskega dopusta: če ga vzame moški, ne dobi nadomestila. Ženska pa nadomestilo prejema.

  Halo? Potem se pa čudimo, da tako malo moških izkoristi možnost skrbi za dojenčka. Če pri tem družinica ostane brez enega celega dohodka, to res ni čudno, a ne?

  Komentar od PF | 12 marca, 2007 | Odgovori

 4. Zgleda, kot da bi bilo moškim odveč vzgajati lastne otroke in se lahko potem zgovarjajo na neprejemanje nadomestila…

  Komentar od ateistek | 12 marca, 2007 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: