ateistek

Pretresljive zgodbe, ki jih piše življenje

Danes sem imel priložnost spoznati zanimivo žensko. Poimenoval jo bom Borka.

Pred nekaj leti so ji prijeli sina v Venezueli, ko je tihotapil mamila. Seveda jo je zelo prizadelo, vendar to ni bistvo zgodbe.

Višji na hierarhični lestvici mafije ne tihotapijo mamil ampak zgolj iščejo raznorazne mladce za “rekrutiranje”. Obljubijo jim par tisoč evrov in počitnice, vrednost pretihotapljenega kokaina pa je tudi do 60.000 evrov. Idealna tarča so mladi, brezposelni fantje, ki si seveda želijo hitrega zaslužka. Nekaterim tudi uspe vendar nekaj je tudi takih, ki so ujeti. 
Ok, če bi to bili evropski zapori, se človek niti ne bi tako grizel. Vendar, venezuelski zapori so koncentracijska taborišča, kjer se v enem samcatem prostoru gnete ogromno ljudi, stene so polne sledi strelskih obračunov, zaporniki serjejo v papirnate brisače, ki jih potem mečejo skozi rešetke, povsod smrdi po urinu, skoraj vsakemu zaradi onesnažene vode grozi okužba s hepatitisom.
Od januarja do novembra preteklega leta je v venezuelskih zaporih umrlo kar 378 ljudi. Vseh zapornikov je trenutno 19.200.

Zapore nadzirajo jetniki in ne pristojne institucije. Populistu in demagogu Chavezu, ki se gre nekega svojega socializma očitno še ni prišlo na pamet, da bi nekoliko uredil stvari. Tedensko plača zapornik šefu bande, preračunano, 2000 sit za “varovanje”. Tam je to kar veliko, saj so plače povprečnega delavca okoli 100 evrov. Jetniki posedujejo orožje, ki ga dobijo od zunaj ali izdelajo v ječi. To so noži, pištole, avtomatske puške in celo proti-tankovske granate.
Hrana je ponavadi riž ali testenine, zato tisti, ki si ne morejo privoščiti nakupa vitaminov ali nimajo nikogar, ki bi jim jih prinesel, zbolijo za skorbutom.
Veliko je mladih deklet, ki se ponujajo zapornikom iz evropskih držav s prikritim namenom zanositve. In ko rodijo otroka, morajo očetje seveda dodatno plačevati, včasih kar celi familiji. Zaželjeno je tudi, da po odsluženi kazni tako dekle peljejo s seboj v Evropo.

Ne glede na količino droge, ki jo najdejo pri tihotapljenju, so tujci obsojeni na 8 let. Lahko so celo leto priprti brez obsodb, ki jo nato podpišejo brez prevajalcev. Po prijetju so ponavadi v najhujših zaporih, kasneje pa si lahko nekateri za par tisoč evrov kupijo propustnico za boljše, čeprav so tudi ti svetlobna leta daleč od slovenskih. Žal Borkin sin ni imel te možnosti.
Njihove pravice so kršene na vsakem koraku. Vsi so mladi in v tej ‘nesrečni’ zgodbi bolj ali manj prepuščeni sami sebi. Namreč, Slovenija v državi nima svojega diplomatsko konzularnega predstavništva. Za naše državljane naj bi sicer poskrbela avstrijska ambasada v Caracasu, a kot pravi Borka, naj bi jih obiskali samo enkrat!
Zato je povsem razumljivo, da si omenjena mati že tri leta prizadeva rešiti sina iz tega pekla. Uspelo ji je preko slovenskega društva najti neko starejšo žensko, ki sina obišče ter mu prinese nekaj potrebščin (če je tega preveč, je hitro okraden). Gospa je bila zgrožena, ko je videla v kakšnih razmerah živijo zaporniki.

Borka predvideva da naj bi tam bilo trenutno okoli 15 Slovencev in tudi kakšna Slovenka. Skušala je priti v stik z drugimi starši vendar ji je uspelo bolj malo.
Slovenija in Venezuala sta podpisali sporazum o transferju zapornikov. Vendar pa do sedaj ni bil speljan niti en samcat transfer, kar je prav neverjetno. Sama že nekaj let bije bitko z lenimi in nepoučenimi uradniki, od ministrstva za zunanje zadeve do ministrstva za pravosodje in slovenskim veleposlaništvom v Argentini, ki je pristojno tudi za Venezuelo. Slednji urad je tudi največje ozko grlo v vsej zadevi, ki je pravi mojster v ponavljaju enih in istih izgovorov za svoje nedelo. Izgovor ene izmed tam zaposlenih:
“Ja, gospa, a vi sploh veste, da je Venezuela več tisoč kilometrov stran in da ne moremo vplivat na nič.”
Taka izjava v času telefonov in interneta je resnično neverjetna.

Borka je imela cel fascikel dokumentacije in natisnjenih e-mailov, ki jih je nabrala s pisanjem raznim institucijam, ki so ji padle na pamet. Od veliko njih sploh ni dobila odgovora.

Opazila je veliko nesodelovanje med ministrstvom za zunanje zadeve in ministrstvom za pravosodje, ki sta ju preusmerjali z enega na drugo kot nezaželjeno smet. Nihče od njih ni vedel kaj sploh morajo narediti, nekateri celo sploh niso slišali za omenjeno konvencijo. Tako jih je sama morala poučevati členov. Ljudi, ki imajo po dva tisoč evrov plače. Pravi, da jih zna od ponavljanja že na pamet.

Trenutno čaka že več kot pol leta na en kur*** podpis odgovornega venezuelskega uradnika, ki bo odobril transfer. Seveda ti niso nič boljši od slovenskih. Še huje, celoten pravosodni sistem je skorumpiran. Odvetniki še najbolj. Žal Borka nima toliko denarja da bi še njim plačevala. Ko je pobarala pristojno veleposlaništvo v Argentini, naj vendar urgira in pokliče koga, se ni zgodilo nič. Celo imena jim je priskrbela, pa je očitno preveč dobro plačani gospodi celo telefon težko obrniti.

Vse skupaj je odurno. Resnično mi ni jasno, kako se lahko ta uradniška sodrga pogleda v ogledalo vsak dan ali prejme plačo brez občutka krivde, ko vendar zadržujejo rešitev mladega fanta, ki mu je vsakodnevno bivanje v zaporu loterija med smrtjo in življenjem, njegovi mami pa izdatno grenijo že tako stresno situacijo.   

2 marca, 2007 - Posted by | Vsega po malem

11 komentarjev »

 1. V zaporih je res tudi vsaj ena Slovenka. Ženskam je nekoliko lažje, sem nekje bral. Nisem ravno navdušen, da bi kaj pomagal, čeprav je za sina in mater hudo. To kar je storil fant je kriminalno dejanje in lahkomiselnost ga zdaj tepe. Bolj pošteno je pomagati izbrisanim in drugim po moje povsem nedolžnim.

  Komentar od A | 3 marca, 2007 | Odgovori

 2. Ja, ženskam je veliko lažje. Verjetno gra za odsev razlik med moško in žensko naravo. Prostori so tudi veliko boljši, imajo celo internet.
  Kljub vsemu imajo tudi zaporniki neke pravice pod katere družba ne bi smela iti.

  Meni osebno se tihotapljanje droge ne zdi enako kot če bi nekoga ubil ali posilil. Konec koncev, če je povpraševanje po njej, bo vedno tudi ponudba. Kdor koli se želi zadevati, naj se zadeva kolikor hoče vse dokler mene, ki tega ne počnem, ne ogroža. Prepoved drog je po mojem mnenju kontraproduktivna. Če bi bila mamila prosto doseljiva, bi celoten kriminal, ki je vezen na razpečevanje, odpadel..Jaz bi vse skupaj prepustil svobodni volji. V vsakem primeru takega posameznika družba izloči. Če sam ne najde meje, mu jo bo zelo težko tudi drugi.

  Komentar od ateistek | 3 marca, 2007 | Odgovori

 3. Aja, ti zapori so tam šele odkar je populist in demagog Chavez na oblasti ?

  Komentar od brezno | 4 marca, 2007 | Odgovori

 4. Kdo pa to pravi? Če bi bil Chavez res tak kot se kaže v javnosti, ne bi bilo celotno pravosodje skorumpirano, ne? Pa ne samo pravosodje….

  Komentar od ateistek | 4 marca, 2007 | Odgovori

 5. Bi se mi oseba,ki je tole napisala lahko prosim javila na moj mail-lepo prosim piši mi na ninann24@gmail.com!

  Hvala

  Komentar od Levinja | 8 marca, 2007 | Odgovori

 6. sam naj oni cim prei prideeejooo=)

  Komentar od sandra | 11 julija, 2008 | Odgovori

 7. da widim svojgaaa brataaaaaaaaaaaaaaaa

  Komentar od sandra | 11 julija, 2008 | Odgovori

 8. @sandra: Turk je res faca…

  Komentar od ateistek | 12 julija, 2008 | Odgovori

 9. jaa svaka mu čast

  Komentar od sandra | 12 julija, 2008 | Odgovori

 10. Je kaj novega z Borko in njenim sinom? Ali se je kaj spremenilo v Venezueli od takrat, se je kaj izboljšalo? Moj prijatelj je tudi pristal tam, na žalost…

  Komentar od pikica | 27 novembra, 2010 | Odgovori

  • pikica ali je ta tvoj prijatelj mogoče Simon D.?

   Komentar od angie | 30 novembra, 2010 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: