ateistek

15 let od sramote imenovane “Izbrisani”

6033738.jpg Ja, toliko časa se nekateri posamezniki borijo, da bi jih Slovenija tretirala kot človeška bitja z dostojanstvom.

In kaj povprečen Slovenec, ki je nastrojen proti tem ljudem in mentalno obložen z nacionalizmom, pravi, ko sliši za njih?

Najprej to, da jih imenuje “takoimenovani Izbrisani”. Ne vem sicer zakaj “takoimenovani”? Kot da bi si izbris nekdo izmislil.

Nato pravijo, da so si Izbrisani sami krivi, ker niso zaprosili za državljanstva ob pravem času. In tukaj se vse konča. Nihče pa se ne vpraša, zakaj bi to takrat sploh morali narediti. Če pogledamo logično, niso bili oni tisti, ki so kakorkoli spremenili svoj pravni status ampak Slovenija, ki se je spremenila iz republike v državo.

Prebivalec Jugoslavije je lahko imel samo eno stalno prebivališče. In ker se je Slovenija šla osamosvojitve, bi bilo povsem logično, da bi vsi ljudje, ki so bili v tem trenutku zatečeni – po stalnem prebivališču – v Sloveniji tudi avtomatsko tretirani kot njeni državljani. Razen, če tega sami ne bi hoteli. Vendar ne, naši vrli politiki, večina seveda obremenjenih z nacionalizmom, je to dejsto zanemarilo in je raje ubralo drugačno pot. Ni bilo pomembno stalno prebivališče ampak kraj rojstva. Kot da bi bila Slovenija samostojna že prej, preden so ti ljudje prišli sem. Pravne okoliščine so bile povsem drugačne kot v drugih državah, ki ne nastajajo čez noč iz neke skupne države. Slovenija pa se je obnašala kot da je tukaj kot samostojna država že od vedno.

In tako so vsem tistim, ki so bili rojeni v drugih republikah, avtoritativno poslali obvestilo, naj si uredijo slovensko državljanstvo. Skratka, namesto, da bi jim dali na izbiro, da lahko avtomatično dodeljeno državljanstvo zavrnejo, če jim ne odgovarja in postanejo tujci po svoji volji, so naredili obratno in ljudi živeče v Sloveniji s stalnim prebivališčem diskriminatorno razdelili na tiste, ki jim je bilo državljanstvo dodeljeno avtomatično in druge, ki so to šele morali dobiti. Tako je recimo bilo veliko nacionalno mešanih družin kjer so določeni člani, rojeni v Sloveniji imeli državljanstvo, drugi člani, rojeni v drugih republikah, pa so živeli v strahu, da bodo pa mogoče, zaradi slabega dneva kakšnega od uradnikov, kar naenkrat postali tujci in bi družini grozila razselitev. Seveda je bil ta strah odveč, vendar kdo jim je lahko karkoli zagotovil v tistem trenutku?

Če bi Slovenija v trenutku osamosvojitve bila v funkciji ljudi, ki so živeli na njenem območju in so imeli stalno prebivališče, se sramota Izbrisanih ne bi nikoli zgodila, saj njeni prebivalci ne bi bili razdeljeni. Tako pa se je oholo obnašala kot da je v funkciji same sebe in vsem tistim, ki zaradi kakršnega koli že razloga niso uspeli pravočasno urediti državljanstva po njenih zahtevah, iz besnega nacionalizma priredila izbris iz evidence prebivalstva.

Nihče ne more reči, da ti ljudje niso hoteli slovenskega državljanstva. Če ga res ne bi hoteli, potem se ne bi slišalo za njih. Na njihovo stran je stopilo celo ustavno sodišče, vendar se še vedno nič ne zgodi. Očitno praksa cirkusanta Heiderja, ki se norčuje iz svojega ustavnega sodišča, ni niti pri nas tuja.

Slogan “I FEEL SLOVENIA”, je pri Izbrisanih lahko še kako kruto razumljen. Z vso pravico.

27 februarja, 2007 - Posted by | Slovenija

10 komentarjev »

 1. Odlično napisano!

  Komentar od PF | 28 februarja, 2007 | Odgovori

 2. Meni ste zoprni vsi, ki ste prepričani, da je resnico o tej zadevi mogoče spraviti v 3160 znakov (s presledki), kolikor je dolga gornja pridiga. Samo še pravo prižnico in talar rabiš, pa boš 100% enak tistim, ki jih najbolj sovražiš.

  Komentar od ombudsman | 28 februarja, 2007 | Odgovori

 3. Evo, iz srca dobronameren nasvet, kupi in preberi spodnji knjigi. Na svetu bo en pridigarski bedak manj.
  http://www.amazon.com/Critical-Thinking-Brooke-Noel-Moore/dp/007312625X/
  http://www.amazon.com/Logic-Failure-Recognizing-Avoiding-Situations/dp/0201479486

  Bye in pozor, nisem se opredelil do zadeve, samo napisal sem, da resnica še zdaleč ni tako preprosta.

  Komentar od ombudsman | 28 februarja, 2007 | Odgovori

 4. Ne, ne potrebujem ne prižnice ne talarja, saj nikomur ne vsiljujem svije resnice. Pač zgolj razmišljam. To pa lahko, ne?

  Komentar od ateistek | 28 februarja, 2007 | Odgovori

 5. Seveda lahko, celo zaželjeno je. Vendar kaj sploh je razmišljanje? Ali obstajajo kakšna merila za njegovo vrednotenje oz. vrednotenje njegove kakovosti? Obstajajo.

  Da ne dolgovezim. Zdravemu človeku je menda prirojena radovednost. Računam na tvojo. Kupi in preberi gornji knjigi, zaradi 100 USD ne boš bankrotiral. Če se ti bo potem, ko ju boš prebral, zdelo, da si vrgel denar proč, ti ju odkupim po nabavni ceni + p & p. Tokrat imaš moj pravi mail naslov.

  Postavil bom samo naslednje trditve:
  1. Razmišljanja se je potrebno naučiti tako kot vsega drugega, gre za redko veščino.
  2. Tega v Sloveniji ne poučujejo nikjer, rezultati so temu primerni, vidni na vsakem koraku.
  3. Prva knjiga je najboljši učbenik za učenje mišljenja na svetu.

  Zdaj se pa odloči, kakor se hočeš. Srečno.

  Komentar od ombudsman | 28 februarja, 2007 | Odgovori

 6. Pripis: knjiga ima precej ekspresivno naslovnico, ne brez razloga. 😉

  Komentar od ombudsman | 28 februarja, 2007 | Odgovori

 7. Imam idejo. Kaj ko bi odprl svoj blog in nas na njemu učil o razmišljanju in o vseh ostalih svojih dobrih lastnostih? Če ga pa imaš,pa napiši link. Srečno.

  Komentar od ateistek | 28 februarja, 2007 | Odgovori

 8. Tukaj ni nians: pri izbrisu iz registra stalnih pravic gre za ibris, ki ga je zakrivila država Slovenija nad 18 tisoč posamezniki in posameznicami in je dolžna to krivico popraviti, pa naj bodo med temi posamezniki/cami tisti, ki Slovenijo ljubijo ali jo prezirajo.

  Mimogrede, poznam primer, pa ga zaradi osebne želje te ženske ne bom opisovala, kako se izbrisi dogajajo še naprej, tudi tistim, ki so prejeli kartonček in dokumente državljanstva, pa so jim na uradih, ko so šli po izpise kakšnih podatkov leta 2006!! povedali, da niso v registru in da se je Slovenija zmotila, ko jim je dala državljanstvo. Zadeva je – vsaj v primeru te ženske, zahvaljujoč odličnemu pravniku – rešena kot mora biti, ne vem pa, kako je za neko študentko iz istega časa, ko je potrebovala izpis iz matične knjige za vpis na fakulteto, pa so ji povedali, da je ni v registru stalnih prebivalk/cev in ji vzeli osebno izkaznico…

  Toliko o domovini Sloveniji. V takih primerih svojo državo preziram tudi sama – dokler ne bo rešila primerov, kot se spodobi: s poravnavo krivic za nazaj in opravičilom!

  Komentar od PF | 1 marca, 2007 | Odgovori

 9. Bojim se, PF, da tega ne boš doživela….

  Komentar od ateistek | 1 marca, 2007 | Odgovori

 10. Edina rešitev je opustitev poklicev primarnih in sekundarnih poklicev. so caled intelektualci lažje pozabijo na državo v takem pomenu kot jo sedaj poznamo. Delavec v tovarni že zaradi svojih razmer to zelo zelo težko naredi.

  Človek je razumsko bitje in ni namenjen fizičnemu delu razen če mu prinaša užitek. Zelo dvomim, da delavski razred z veseljem oz. užitkom hodi v službo.

  Enako je z uradniki. Sicer bi bilo najprej malo anarhije ampak, ko bi se vsi posvetili tistemu čemer smo namenjeni t.j mišlenju oz razmišlanju, bi se družba uredila.

  Komentar od christooss | 1 marca, 2007 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: