ateistek

Trenja o cerkvenem premoženju

cerkev.jpgPravzaprav se o tem govori že odkar je Slovenija začela z denacionalizacijo. RKC kot največja “upravičenka” pri veliko ljudeh zbuja občutek hinavske institucije, saj na veliko trosi ideologijo o skromnosti po drugi strani pa dobiva premoženje + odškodnine + proračunske subvencije + preko podjetij kot investitor z motivom dobička nastopa na trgu kapitala in s tem podpira kapitalizem, ki ga po drugi strani rada kritizira.
Do sedaj je RKC dobila za več kot 200 milijonov evrov vrnjenega premoženja. Še veliko milijonov evrov vredno premoženje pa čaka na rešitev. Če bo RKC dobila vse, kar je zahtevala, bo to pomenilo, da bo lastnica več kot 2% površine Slovenije. Da o stavbah niti ne govorim.

Glede na to, da v smislu pravičnosti veliko ljudi z rezervo gleda na današnji družbeni sistem, ki se mu reče demokracija, si je težko predstavljati kaj je šele pravičnost pomenila v fevdalizmu. In veliko premoženja cerkve izhaja ravno iz fevdalnega obdobja. Nekaj takega premoženja je celo odvzela heretikom in čarovnicam pred likvidacijami. Pravzaprav nihče ne govori o tem kako je cerkev sploh prišla do njega, govori se le o tem, kako so ji zlobni komunisti vse pobrali. Obljubljanje nebes vernikom, če zapustijo cerkvi premoženje, bi lahko bil en način. Verjetno je veliko vernikov zaradi zelo velike stopnje indoktrinacije katolištva v svojem nazoru prepisalo premoženje RKC, ta pa seveda ni neumna, da bi se ga branila. In če je bil ta vernik na visokem družbenem položaju ter je cerkvi zaradi izkazanega interesa prepisal premoženje, ki mogoče sploh ni bilo njegovo? V fevdalizmu se je to dalo še lažje narediti kot danes sploh ob taki moči in avtoriteti, ki jo je RKC predstavljala v tistem času. In ko se cerkvi vrne tako premoženje, se uzakoni tudi taka nepravilnost. Ne smemo pozabiti, da bolj ko gremo nazaj v zgodovino, večji vpliv je imela RKC na odločitve ljudi. Predvidevam pa, da jim danes niti približno toliko vernikov ne prepusti svojega premoženja, saj je k sreči verskega enoumja vseeno nekoliko manj kot nekoč.
V vseh teh stoletjih se je nabralo ogromno premoženja. Zaradi svojega izjemnega družbenega vpliva na vladarje, verjetno ni imela prevelikih problemov, kako priti do denarja in vso to premoženje vzdrževati. Danes stvari niso več tako samoumevne. Vsaj meni se zdi, da ne bi smele biti, vernikom so verjetno še vedno.

Zaradi napredka znanosti, kulture, ki ni bila zgolj reciklaža verskih idej, in spreminjanja nazora ljudi, se je del sveta, kjer je krščanstvo imelo svojo bazo, počasi obrnilo v drugačno smer, kot bi si RKC želela.
Prav neverjetno je, kaj so si cerkveni ideologi vse izmislili, da bi nadoknadili družbeni manjko, ki je nastal z manjšanjem vpliva cerkve v družbi. Seveda se ta manjko vidi na materialnem nivoju zato je cerkev tudi zajahala vse konje v to smer

Danes, ko nekako velja načelo ločitve države in cerkve, se povsod po svetu RKC poslužuje kar veliko trikov, kako se čim bolj uspešno prisesati na državni proračun. V državah, kjer je manj privilegirana, se seveda zgovarja na druge države, kjer je bolj. Kar poslušajte njene predstavnike, kako se zgovarjajo na tujino, ko hočejo doseči boljši izplen.

RKC se je že zdavnaj spomnila recepta, kako doseči, da stroške vzdrževanja verskih objektov prepusti državi. Čim več cerkvenih objektov je potrebno razglasiti za del pomembne zapuščine zgodovine nekega naroda. To je še lažje doseči, če cerkve personaliziraš z imeni znanih osebnosti določenega zgodovinskega obdobja (npr. Plečnikova cerkev). Torej z znanimi arhitekti, slikarji, kiparji, raznoraznimi umetniki. Tako RKC lažje argumentira zakaj mora država poskrbeti za vzdrževanje takega objekta, pa čeprav je verska opredelitev neke znane zgodovinske osebe njena osebna stvar. Kot tudi to ali je neka kičasta cerkev na vrhu hriba res del kulturne dediščine ali zgolj cerkvene kalkulacije. Odločitev se ponavadi ne prepušča javni obravnavi kaj šele referendumom ali podobnim demokratičnim odločanjem ampak posameznikom na državnih položajih.

Vendar državno vzdrževanje cerkvenih objektov za RKC seveda ni dovolj. Hitro se je pojavila tudi potreba po čim večji implementaciji cerkvene duhovščine v različne pore družbe. Seveda spet na stroške države. Ena takih je, da verniki potrebujejo nujno duhovno oskrbo sploh med poklici, kjer nimajo časa hoditi po cerkvah. V nasprotnem naj bi bile kršene njihove pravice, ki izhajajo iz t.i. verskih čustev.
Naslednja stvar je financiranje cerkvene duhovščine, njihovih zdravstvenih in socialnih prispevkov, ker baje delajo družbeno koristno delo in si sami ne morejo zaslužiti sredstev. “Revna” cerkev, ki ne plačuje nobenih zemljiških prispevkov, kaj šele davkov, seveda nima denarja za svojo duhovščino.

Pri cerkvi radi rečejo, kako financirajo Karitas. Nikoli pa ne rečejo kolikšna je razlika med prihodki in odhodki. Kaj če je ta razlika zelo velika v korist prihodkov in v resnici RKC namenja zgolj majhen delež za Karitas, ki je seveda bolj kot pomoč ljudem potreben za dobrikanje javnosti?

Požrtnost cerkve po materialnem se kaže tudi v tem, da si večkrat ne želi zgolj vračila objekta ampak tudi odškodnino, ker ga ni mogla uporabljati, češ, da je krivda države, ker ima tako dolgotrajne postopke.

In ko se bo ves ta cirkus okoli denacionalizacje polegel, takrat, ko bo zmanjkalo zahtevanih objektov in zemlje, je RKC preko svojega poslušnega vernika in malteškega viteza, bolj znanega kot minister za pravosodje, pripravila načrt oz. lepše rečeno zakon, kako se za veke vekov dodatno prisesati na državi proračun, ki pa ga ne polnijo zgolj verniki njene vere ampak tudi drugi državljani. To, da si slednji tega mogoče ne želijo, celo v demokraciji ni pomembno. Vprašanje ali omenjeni državni funkcionar mogoče ne dela več v korist države katero zastopa in od katere prejema plačo ampak v korist verstva, ki mu pripada, se verjetno med verniki redko kdo vpraša. Pa bi bilo prav, če bi se. Gre za naš skupen denar. Več ko ga bomo usmerjali za razna verstva in njihove pokvarjene apetite po proračunskem denarju, manj ga bo ostalo za življenske stvari navadnih državljanov kot so sociala ali zdravstvo.

Jezus z vami, d.o.o.

19 januarja, 2007 - Posted by | Religije

5 komentarjev »

 1. Ja res je!!
  Če naš minister za PRAVOSODJE zagovorja in deluje v prid RKC potem to pomeni da smo v riti!! Globoko v riti!
  Toda vprašanje je kaj lahko storimo da se to pohlepno zver ustavi!!

  lučka..

  Komentar od lučka | 23 januarja, 2007 | Odgovori

 2. Lučka, bojim se da nič. Lahko sicer lajamo (in jaz bom lajal dokler bom lahko) vendar so oni precej dobro organizirani in imajo pripravljen celoten filozofski diskurz kako se dokopati do svojih ciljev.

  Komentar od ateistek | 23 januarja, 2007 | Odgovori

 3. Hm… naš minister za pravosodje je by the way član Malteškega viteškega rodu… tko da… vse jasno…

  Komentar od foka | 23 januarja, 2007 | Odgovori

 4. Ja…? Kaj je jasno!
  Država in RKC naj bi bile strogo ločene! Ne pa da imamo na takšnih položajih kvazi viteze!
  Kaj je jasno!?! Resno, kaj je tebi tu zdaj jasno??
  Da smo prIšli tako daleč kjer postajajo laži, pretvare in pohlep institucionalizirane pod imenom “rimsko katoliška cerkev”..!!! Dovoljujemo jim rast, vpliv in manipulacijo pod nazorom “saj je jasno da je tko”!!
  TREBA JIH JE USTAVIT!
  Če se bo nekega dne zgodilo, ko bom imela svoje otroke, da bodo v OŠ uvedli obvezni verouk prisegam, da se bom izselila iz države!! Kam? Mogoče med protestante, pravoslavce.. Nekam kjer obstaja stroga ločnica med državo in RKC, nekam kjer minister za pravosodje opravlja svojo funkcijo! Idealiziram? Mogoče..! A ne dam jim NIČESAR!!

  Komentar od lučka | 23 januarja, 2007 | Odgovori

 5. Jasno je zakaj je Šturm na strani RKCja (kot malteški vitez je dolžan varovati svojo vero, ne glede na vse). Naša država je vse zasrala s podpisom sporazuma med Vatikanom in Slovenijo… zdej se je golazen zaredila v popolnoma vse pore te družbe, folk je pa itak tolk otupljen, da mu to ni čist jasno. Pa tud ko bo vse vsem jasno bo že too late, ker ima RKC Slovensko oblast v svojih rokah… so že dosegli kar so hotl, mi pa lahko zdej poskakujemo k nori…kdo je pa to vlado izvolu, če ne volilci (jst sicer nisem te golazni volila) in še enkrat jo bodo, k so intelektualci tolk pametni, da rajši ne hodijo na volitve in prepustijo odločanje cerkvenjakom (tej gredo itak vsi na volitve takoj po maši). Najlažje se je pol pizdit čez vse (najbolj taki, ki ne volijo ker jim je to pod nivojem)
  Zato je jasno, da se v Sloveniji zdej lahko dela vse…ker imajo na volitvah podporo in jo bodo imeli še en mandat (grem stavit…k zdej bodo do volitev lepi in fajn in oh in sploh… folk bo pa spet nasedel). Sam to… s to vlado bodo dobil vse kar si bodo zmislili, to je dejstvo…žalostno sicer, ampak resnično.

  Komentar od foka | 24 januarja, 2007 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: