ateistek

Dobrodelni koncert za promocijo RKC

dorodelni-koncert.jpg Danes zvečer je bil na RTVSLO predvajan dobrodelni koncert Dar upanja, ki vključuje zbiranje denarja za zidavo šestih učilnic v Matangi na Madagaskarju. Pripravili so pet prispevkov, ki so govorili o življenju na Madagaskarju. Prireditev sta pripravila Radio Ognjišče in TV Slovenija. Sodelovalo je veliko slovenskih pevk in pevcev, pogovarjali pa so se tudi z misijonarjem Izidorjem Grošljem, ki deluje na Madagaskarju.

Krasno se sliši. Zastavi se vprašanje ali je vse skupaj res samo pomoč za uboge ljudi ali pa v ozadju tiči brezplačen EPP RKC-ja, ki ga bodo financirali gledalci. No, saj je vseeno, boste rekli, tudi če je promocija RKC, pomembneje je, da ljudje dobijo pomoč. Res je do neke meje. Vendar kaj nimamo tako bogato cerkve, ki bi brez najmanjših težav financirala svoje humanitarne vzgibe ali je potrebno vse skupaj narediti nadvse javno in glasno, da ljudje dobijo občutek kako se “vesoljna” cerkev,”kot po navadi”, trudi za uboge in revne.

Ravno v sobotni prilogi Dela berem, kako bogato cerkev imamo, ki ima precejšnje deleže v najboljših slovenskih podjetjih, ima svoja podjetja in je lastnica precejšnjega dela Slovenije v naravi. Poleg tega pa vsako leto dobiva kopico proračunskega denarja za vzdrževanje cerkva, ki jih razglasijo za kulturni objekt.

V teh dneh pa je kar nekako potiho prišla in odšla vest, da je cerkev dobila dobrih 8 milijonov evrov (od zahtevanih 23!) vračil iz naslova denacionalizacije. No, roko na srce, saj smo že navajeni takih novic. Sja jih dobiva kar naprej. Če bi samo to zadnje premoženje, ki ga je dobila dala za Madagaskar, bi lahko zgradila ne le 6 ampak neprimerno več učilnic za te, z revščino prizadete otroke. Le zakaj bi, če lahko to vse skupaj sfinancirajo ljudje, sama pa se spromovira kot dobrodelna organizacija.
Kaj so sploh misijoni? Gre za navadne ideološke podružnice RKC, ki imajo prvenstveni namen širiti krščanstvo. S tem, ko se neka religija širi, uniči staro. Torej, zgodi se tihi kulturocid.
Pridejo na neko območje. Postavijo cerkev. Ljudem ponudijo pomoč. Seveda jim nič ne vsilijo s silo (to prakso so k sreči opustili) vendar se sčasoma ljudje, ki jim pomagajo počutijo dobro in na nek način podkupljeni prostovoljno sprejmejo krščanstvo. In tako čez nekaj generacij avtohtona kultura umre in glavno besedo v religioznem smislu prevzame Vatikan s tamkajšnjo duhovščino.
Vsaj nekaj jim je treba priznati. Njihovi bratje v veri, muslimani, so pri širjenju svoje religije veliko bolj nečloveški in bolj neposredni. Krščanstvo pa si tega ne more več privoščiti že zaradi baze iz katere izhaja, kjer ima upad števila vernikov. Na potezi so novi, prefinjeni triki, kako priti do novih vernikov in kako doseči čim večje financiranje njene dejavnosti iz proračuna vseh državljanov. Vernih ali ne vernih.

Seveda bodo zdaj nekateri rekli, kaj ste pa ateisti naredili za te otroke. Verjetno je bilo med tistimi, ki so darovali denar ali brezplačno nastopali, tudi kaj ateistov. Jaz, priznam, nisem dal nič, ker me je preveč motila prisotnost cerkvene institucije. Kako sem grozen in brezsrčen, ne? Ampak vsaj pretkanega plana nimam v ozadju.

14 januarja, 2007 - Posted by | Religije

5 komentarjev »

 1. Hja se čist strinjam s tabo! Mene na gnili RKC tud marsikaj razjezi, predvsem to da so polni keša in se kažejo kot ubugi. Poleg tega ne priznavajo istospolno usmerjenega folka, po ZDA pa mečejo ful $$$ za odškodnine, ki so posledice njihovega svetega celibata. Men so hinavci na višjem nivoju, so bli, so, upam da ne bodo več dolg – no kaže ne tko.

  Lp primož

  Komentar od Pimp | 17 januarja, 2007 | Odgovori

 2. ČLANEK V MLADINI;

  Leta 2001 je ameriška revija National Catholic Reporter po službeni dolžnosti objavila poročilo o spolnem nadlegovanju redovnic, ki je nastajalo od februarja 1995. Napisala ga je redovnica Mary O’Donohue, ki je podrobno analizirala stanje v 23 državah, kjer ima Rimskokatoliška cerkev podružnice. Navedla je zlahka dokazljiva dejstva o stopnjah seksualnega izkoriščanja s strani nadrejene duhovščine, o številu posilstev, nosečnosti, prisilnih abortusov in primerov aidsa v ženskih redovniških skupnostih po Afriki, Aziji, Latinski Ameriki, ZDA ter še zlasti v Italiji in na Irskem. Srhljiva kronologija, ki jo je vatikanski vrh odpravil z nonšalantnim zamahom roke. Jasno, napisala jo je ženska.

  KDO RABI POMOČ?! MAMU JIM!! Vsak župnik posebaj bi potreboval svojega psihijatra, ki bi mu pomagal odpravljati celibatske frustracije!!

  SEJ NE VEM KDO JE ZDEJ TUKI BOLJ BLESAV AL RKC AL VSI TILE SLOVENČI KI KAR PELEJO!!

  Lučka..

  Komentar od lučka | 23 januarja, 2007 | Odgovori

 3. Zanimivo je, kako večina žensk sprejema katoliško institucijo kot svojo, čeprav je ena redkih seksističnih organizacij v današnjem zahodnem svetu. No, saj če pogledamo tudi druge religije, so te vedno v domeni moških.

  Komentar od ateistek | 23 januarja, 2007 | Odgovori

 4. Pa o čemu ti to..?
  Kakšno svojo institucijo! Kako to misliš ena redkih seksističnih institucij??
  A je s tabo vse uredu??

  Komentar od lučka | 23 januarja, 2007 | Odgovori

 5. Zatrdim ti lahko, da je z mano vse v redu:-)

  Komentar od ateistek | 23 januarja, 2007 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: