ateistek

Visoke temperature

Gledam tole vreme…No, saj mi paše, da je toplo ampak me vseeno nekje globoko “gricka” vprašanje, kam to vse skupaj pelje…Temperature so trenutno 10 stopinj višje kot običajno. Kaj če je trenutno vreme uvod v nove temperaturne rekorde in nova, višja povprečja? Torej, če bo šlo s takim tempom tudi v poletju to pomeni, da bodo jutranje temperature od 25 do 30 stopinj, dnevne pa od 35 do 45. In tako celo poletje znotraj tega povprečja, ne glede na to ali bo oblačno ali sončno..Grozljivo! Kdo bo to zdržal? Kako bo narava reagirala?
Bandit Bush zdaj predlaga kaj bodo naredili glede iraške strategije, namesto, da bi svetu postregel strategijo največje svinjatorke planeta o tem, kako bodo znižali izpuste toplogrednih plinov. V New Yorku, ki približno leži na enakih geografskih širinah kot Ljubljana so v prejšnjih dneh namerili 21 stopinj…In ne, niso to pripisali globalnemu segrevanju ampak El Ninju….Exxson kot največji financer zagovorništva proti teoriji o globalnem segrevanju ima tam res neverjeten vpliv. Svoje hudičeve študije, kako ljudem prekriti dejanske razloge za segrevanje ozračja financira z vse bolj debelimi količinami dolarjev (podobno, kot so v šestdesetih letih prejšnjega stoletja tobačna podjetja ljudi prepričevali o neškodljivosti kajenja!) namesto, da bi jih uporabili za razvijanje alternativnih virov. In potem meni, ko občasno potujem z letalom zbujajo občutke, da spadam med tisti manjši procent človeštva, ki najbolj onesnažuje planet. Verjetno res spadam. Res imam tudi občutek krivde in se tega zelo zavedam. Vendar, če bi bila možnost po alternativi, bi bil prvi, ki bi posegel po njej. Vendar nočejo, čeprav sem prepričan, da imajo razvite tehnologije.
Človeška lakomnost po dobičku je res neizmerna pa tudi za ceno lastnega obstoja. Naravi je vseeno ali bo človek obstajal ali ne. In če je narava Bog, potem je tudi njemu vseeno. Skratka, ne vem kaj se mora zgoditi, da se bo par vplivnih posameznikov odločilo drugače.

12 januarja, 2007 - Posted by | Narava

19 komentarjev »

 1. Ko bo posekano zadnje drevo, ulovljena zadnja riba, zastrupljena še zadnja reka, takrat bo človeštvo spoznalo, da se denarja ne da jesti.
  Greenpeacov transparent na tovarniškem dimniku v Nemčiji, junija 1981

  Komentar od Foka | 12 januarja, 2007 | Odgovori

 2. Ja, res krasna misel….Denar je vreden samo med ljudmi, v človeški menjavi torej sistemu, ki si ga je sam spomnil, pa še to je pogojno, saj mora sistem izpolnjeno nekaj kriterijev, da sploh pride do menjave denarja za dobrino, drugače je pa res navaden, okrašen, neužiten papir:))

  Komentar od ateistek | 12 januarja, 2007 | Odgovori

 3. Prebivalci Slovenije za vsak dolar ustvarjenega BDP porabimo precej več energije in naravnih virov kot Američani. Vir je kar IEA – Mednarodna agencija za energijo. Ampak tega se tu ne govori naglas, nas imajo pa v EU nekateri uradniki zaradi tega zelo v želodcu.

  V Evropi smo po porabi električne energije na prebivalca na petem mestu, za nami so tudi takšne države, kot sta VB ali Nemčija.

  Tudi s Kjotskim protokolom, ki smo ga podpisali, je farsa. Naši izpusti bi se morali zniževati, se pa povečujejo. Mar ne, kako dvolično je, da podpišeš neko obvezo, nato pa se požvižgaš nanjo? Američani so vsaj tako pošteni, da ne podpišejo in to povejo naravnost.

  Pometati pred lastnim pragom v Sloveniji ni bilo nikoli popularno početje, lažje je, če je za vse kriv kdo drug – najbolje kar bandit Bush.

  Komentar od Energetik | 12 januarja, 2007 | Odgovori

 4. Mislim, da je popolnoma nesmiselno govoriti koliko katera država porabi energije, če je pa jasno, kdo ima na tem svetu največ politične moči, da karkoli spremeni. Torej, razviti svet z ZDA na čelu. Zato bandit Bush s svojim zanemarjanjem okoljskih problemov ni prav nič manjši bandit, če Slovenija porabi po tvojih podatkih (sam sem našel drugačne podatke ampak to niti ni bistveno) več energije kot oni.
  Mislim, da preprosto ni več časa, da se zgovarjamo en na drugega. To samo pelje stran od dosege cilja. To pa je, da razviti svet končno začne ukrepat od vrha moči navzdol, brez izjem.

  Komentar od ateistek | 12 januarja, 2007 | Odgovori

 5. Moji podatki so čisto pravilni in ažurni. Elektrike porabijo v Evropi več od nas na prebivalca samo še Skandinavci, ampak oni so na severu, kjer so povprečne temperature za vsaj 10 stopinj nižje kot v Sloveniji. Italija porabi na primer na glavo 25% manj elektrike kot Slovenija.

  ZDA so velik porabnik energije samo zato, ker jih je 300 milijonov, nas pa dva milijona, na ravni posameznikov so varčnejši in energetsko učinkovitejši.

  Torej … Kje je ogledalo, da se namesto pometanja pred tujini pragovi lotimo domačih? Ja, če bi se pogledali vanj, bi se kar razbilo.

  Predlegam ti tudi, da v strica Googla vtipkaš Elwha River in prebereš, kako bodo odstranili dve hidroelektrarni. Projekt je že potrjen, dela že tečejo. Ko boš kaj takega doživel v Sloveniji, pa se zopet kaj oglasi. Ni edini takšen projekt, je pa eden večjih.

  Slučajno sem nekaj mesecev delal tam, v Olympic National Parku, zato si drznem pripomniti, da o ZDA ne veš prav mnogo, imaš pa dobro oprane možgane z antiamerikanizmom.

  Komentar od Energetik | 12 januarja, 2007 | Odgovori

 6. Ne verjamem ti, ker zavajaš. Američani so že v 60-ih letih prejšnjega stoletja imeli razkošne avtomobile, ogromne hladilnike, klima naprave, velikanske reklamne panoje, danes pa je to še toliko bolj potencirano…Ampak nočem o tem govoriti, ker s tem pristajam na tvoj diskurz pro- anti ameriških obračunavanj.

  Če na to pristanem, se oddaljujeva od rešitve problema. Odgovori si na dve sledeči vprašanji:
  -katera država ima največji politični in ekonomski vpliv v svetu in s tem tudi največjo moč za reševanje okoljskih problemov ?
  -kateri del sveta največ prispeva k skupni količini izpustov toplogrednih plinov?

  Popolnoma irelevantno je če sem antiameriško razpoložen (to je ,konec koncev moja pravica, ne da bi me zato demoniziral), saj je popolnoma evidentno, da te bolj moti moj antiamerikanizem kot segrevanje ozračja…Kruto! To me spominja na prizor iz živalskega sveta, ko se dva samca neke vrste spopadata za samico, vmes pa se pojavi njihov sovražnik in oba samca lepo pohrusta….

  Komentar od ateistek | 12 januarja, 2007 | Odgovori

 7. Zmotilo me je samo, da si se s črno-belo logiko lotil teme, ki ji nisi dorasel. 😉 Energetika je pretežka tema za laike, čemu ne napišeš še kakšnega predsodka o srčni kirurgiji ali pa statiki v gradbeništvu?

  Napišem ti še odgovora na vprašanji.

  1. Karkoli naredijo ZDA, bi bilo za takšne, kot si ti, narobe. Če se brigajo zase, je narobe, če se kot svetilnik vsega naprednega in svobodnega tudi za svetovne probleme, se vmešavajo v notranjo politiko drugih držav. Odločite se že enkrat, kaj naj naredijo.

  2. Zahodni, pri čemer bi se spodobilo, ko omenjaš Busha, omeniti na primer tudi Nizozemce – in energijsko sramotno potratne prebivalce Slovenije, s teboj vred.

  Imaš stereotipno poenostavljen negativni pogled na ZDA, s takšnimi je debata že v osnovi nesmiselna. Rajši razmisli, zakaj se največ hibridnih vozil proda prav v ZDA, če so tako neosveščeni, kot imaš stereotipno predstavo o njih.

  Ćisto iz osebnih izkušenj in primerjav med ameriško ter slovensko družbo ti povem, da so civilzacijsko 30 let pred ostalim svetom. So najbolj etična družba, z največ in najbolje organizirano civilno družbo, največ družbene solidarnosti, prostovoljstva itd,, da ne naštevam dalje.

  Odmisli ZDA, Severna Amerika kot kontinet sploh ne obstaja, se vrni v zgodovino za 100 let nazaj in znova poženi čas. Verjetno sploh ne bi obstajal, ker bi eden od totalitarizmov pobil tvoje prednike.

  Komentar od Energetik | 13 januarja, 2007 | Odgovori

 8. Environmental economics je veda, ki se je rodila v ZDA. 😉 To znanje in njena orodja bodo rešili probleme, ne pa poceni evropska demagogija, ki ne more pokazati nobenih rezultatov. Evropejčki morajo po tovrstno znanje v ZDA.

  http://www.env-econ.net/

  Komentar od Energetik | 13 januarja, 2007 | Odgovori

 9. Zmotilo te je, da sem nekaj napisal proti ZDA, ki si jim ideološko zelo blizu. Zakaj bi se šla skrivalnice? Bližje so ti ZDA kot EU, ki je po tvojem pač največja onesnaževalka planeta.

  Moj obstoj naj ne bo tvoja skrb. Če ne bi bilo mene, bi si pa sposodil blog kakšnega drugega nedoraslega evropejčka za zganjanje svojega proamerikanizma, ki je pomembnejši kot tema, ki sem jo odprl.
  Le koga bi potem podcenjeval, če bi imeli vsi “srečo” in bi se rodili v vsaj 30 let civillizacijsko naprednejših ZDA in bi imeli za predsednika Busha?

  1. Če se pobrigajo o ekoloških problemih tega planeta in prevzamejo glavno vlogo, tako kot jo ponavadi pri vseh globalnih dogajanjih, ponavadi z orožjem, jim tokrat ne bom prav nič zameril. Bodo vsaj enkrat naredili nekaj, kar bo vsaj malo odstopalo od njihove ustaljene zunanje politike.

  2. Glavni predstavnik tega Zahoda pa so spet ZDA in ne neka Nizozemska. Spet te je zbodlo moje omenjanje Busha. Mogoče bi moral omeniti predsednika Albanije, da bi bil bolj dorasel okoljskim problemom. Mogoče pa ima on močnejšo globalno vlogo, kaj pa vem.
  Praviš da sem med potratnimi. Očitno imam nekoga, ki me 24 ur na dan opazuje, da lahko trdi kaj takega. Prav, če sem taka nesnaga, pa mi svetuj kako naj postanem manj potraten ob tem bi pa seveda prosil, če zaradi večje verodostojnosti izhajaš iz sebe in svojih postopkov, saj predvidevam, da si mi ta očitek namenil zato, ker si sam verjetno bolj varčen. In tako bomo ubili dve muhi na en mah, saj mi ne bo potrebno iti v ZDA po tovrstno znanje, ker imam očitno to srečo, da sem naletel na dobrega poznavalca kar tukaj na svojem blogu.

  Tistega o hvaljenju ZDA ne bom komentiral. Sem že zdavnaj slišal za efekt janičarjev.

  Komentar od ateistek | 13 januarja, 2007 | Odgovori

 10. Ja…in svetovni policaji ZDA bodo odrešile ves planet kot v Hollywoodskih filmih. Pa Slovenijo bodo prikazali kot glavno onesnaževalko (kajti manj kot 2 milijona ljudi res zelo onesnažuje okolje…), ki je uničila naš lepi planet. Sicer pa…za dober denar lahko dokažeš vse kar hočeš, tudi to, da je nadomestno mleko za novorojenčke boljše od materinega (Milupi je to uspelo!)…vse za ta prav keš. Film Neprijetna resnica je bil več kot dovolj zgovoren, da je pokazal na tistega, ki je glavni v svoji brezbrižnosti do okolja! In shit…ni bila Evropa, še manj pa Slovenceljni, ki so žal dejansko tako mentalno retardirani, da ne znajo niti odpadkov ločit, kaj šele kakšno varčno žarnico kupit in izklapljat audio/video naprave iz standbya. Bi bilo pa več kot zadovoljivo, da če se že grejo ZDA nekega svetovnega policaja, ki se mu ves svet podreja, vsaj naredijo prvi korak in s tem dajo zgled. Sicer pa ne vem koliko je varčnih hiš in gospodinjstev v ZDA, ko jih je v Evropi kar nekaj.
  Moja vest je mirna, recikliram, mam varčne žarnice, hodim peš ali se prevažam z biciklom, na daljše razdalje pa se podam z javnim prevozom, nimam pomivalca, cunje perem v nižji tarifi (vedno krajši program), izklapljam avdio/video naprave iz standbya, v stanovanju dela sam en radiator od 4ih,…
  Seveda “verjamem”, da je t.i. Energetik vsaj toliko, če ne še bolj varčen, kajne?

  Komentar od Foka | 13 januarja, 2007 | Odgovori

 11. Vedno bolj me fascinira – ne zajebavam se -, kako zelo zelo zelo … daleč so sposobni iti v zoženje zavesti človeški možgani v obrambi (posvojenih, privzgojenih, vcepljenih) ozkoumnih predsodkov, ki veliki večini ljudi, tudi tebi, zadoščajo za otroško preprosto črno-belo, bad (ZDA, oni, Bush) or good (seveda mi, kdo pa drug), razlago okolice in sveta. 🙂

  Hvala, spodaj si preberi več o svoji cerebralni bolezni. 🙂
  http://atheism.about.com/od/logicalflawsinreasoning/a/blackwhite.htm

  Komentar od Energetik | 13 januarja, 2007 | Odgovori

 12. Btw, z uporabo letalskega prometa svetovno ozračje ohlajuješ. Za pojav, ki je v strokovmih krogih poznan kot “global dimming”, sodeč iz vsega napisanega še nisi slišal, kar te kvalificira za brezveznika o vprašanjih globalega segrevanja. 🙂

  Pomagaj si s stricem Googlom. 🙂

  Komentar od Energetik | 13 januarja, 2007 | Odgovori

 13. Enako lahko rečem zate in tvoje razmišljanje ocenim kot zelo zožano. Ne le da si patološko prepričan v svoj prav ampak ti vsako drugačno mnenje služi za napihovanje lastnega ega, kar dokazuješ z aroganco in uzvišenostjo. Nihče prvzaprav nima pojma, samo ti. Ko te pa vprašam za nasvet, pa ne dobim odgovora ampak zgolj nadaljevanje egotrip speva. Verjetno ,ko bereš poste sogovornika, pardon, zate je to nasprotnik, samo iščeš tiste stavke, ki bi zadovoljile tvojo obče nestrinjanje z vsem. Kar je pa najbolj zanimivo pa je, da tiste dele stavkov, kjer si najbolj žaljiv, opremiš s smajliji.

  Že dolgo nazaj sem slišal za zatemnjevanje planeta. Slišal sem pa tudi, da je EU zmanjšala zatemnjevanja kar pomeni, da mora še toliko bolj delati na zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov, sicer se bo segrevanje nadaljevalo z dvojnim tempom.

  Pogledal sem link, ki si ga priložil k moji “cerebralni paralizi”. Že prvi stavek mi je bil dovolj, da vidim, da je ateizem v današnjem svetu prava stvar. Menda si to lahko dovolim, ne?

  Komentar od ateistek | 13 januarja, 2007 | Odgovori

 14. Foka, ne se sekirat, saj imamo strokovnjaka, ki pa žal ljubosumno varuje nasvete, kako se obnašati da bo onesnaževanje čim manjše….

  Komentar od ateistek | 13 januarja, 2007 | Odgovori

 15. Tako, da začneš pri sebi. Z lastnim zgledom, to je edini način, ki deluje. Kazanje s prstom na druge ne deluje.

  Sicer pa sem naredil samo test, kako se odzivajo ljudje, ki so na zgornji povezavi lepo definirani v zadnjem stavku: “The problem involves the attitude one takes with respect of the world around us, insisting that it conform to our preconceptions rather than adjusting our thinking to accept the world as it is.”

  Hehe, ateisti ste verniki, ki verujejo, da boga ni. Druga plat istega usranega verskega kovanca, ki ga tako sovražite. Z znanstveno metodo (Google: scientific method) še ni mogoče dokazati, da bog obstaja, niti ni mogoče dokazati, da ne obstaja. Pravi odgovor za današnji čas in na topoumno black-white mišljenje bipolarnih vernikov je agnosticizem, ne pa ateizem. Ne vera ali antivera, pač pa skepsa, not knowing, suspension of judgment
  http://en.wikipedia.org/wiki/Suspension_of_judgment

  Znanje se začne s tem, da si najprej priznaš, zaveš, česa ne veš in še ne moreš dokazati, torej tudi še ne moreš sprejeti sodbe. Sokrat je bil menda v Grčiji najbolj pameten, pa ne zato, ker je veliko vedel, pač pa je vedel, česa ne ve.

  Imam pametnejše delo, kot se ukvarjati v vami, verniki.

  Komentar od Energetik | 13 januarja, 2007 | Odgovori

 16. Hmmm…očitno nekomu ni jasno kaj je cerebralna paraliza… Upam ,da tega ljudje s tovrstno boleznijo (pohabljenostjo) ne berejo… že to, da druge ljudi žali s primerjavo nekoga, ki za svoje stanje ni kriv je dokaz njegove samooklicane superiornosti nad vsemi živimi bitji, ki onesnažujemo in klevetamo gluposti ker pač očitno o ničemer nimamo pojma. Ateist, končno lahko verjameva…spoznala sva Boga, ki si je nadel psevdonim Energetik (neverjetno…življenje je energija in on z njo razpolaga…) in naju bo razsvetlil s svojim znanjem…
  Pozdrav od razumne in, na srečo še vedno, umsko in telesno zdrave Foke. 😀

  Komentar od Foka | 13 januarja, 2007 | Odgovori

 17. Eh, revše ubogo, objavi cenzuriran post, če si ga upaš. Že to, da moraš moderirati komentarje, kaže na to, kako šibek si.

  Komentar od Energetik | 13 januarja, 2007 | Odgovori

 18. Vedno začnem pri sebi. Kaj ko bi tudi ti, namesto, da se superiorno dvigaš nad drugega in mu kot neka avtoriteta nastavljaš ogledalo, kjer pa se žal ne vidi te osebe ampak tebe, ki si zagrenjena oseba, ki v vsakomur, ki misli drugače vidi napol pismeni objekt na katerega se mora jeziti in mu dopovedati, kako on pravzaprav nima pojma o ničemur.
  Ampak, saj ni več pomembno. Kot vidim razširjaš temo. Najprej si se obregnil ob moj antiamerikanizem zaradi lastnih frustracij, zdaj pa si že želiš debate o mojem ateizmu…Oprosti ampak kdaj drugič, ko bom bolj pri volji in ko bom odprl temo s tako osnovo…Do takrat ti pa samo lahko prišepnem, da svoj ateizem utemeljujem na odsotnosti vseh znanih religij oz. institucij na svojem nazoru z jasno izraženo voljo po “ne pripadati” in ne na zanikanju verovanja. Tudi ateisti lahko verujemo, vendar je bistveno, da sami razvijemo nazore, ne pa da to stori nekdo drug namesto nas ini si za to jemlje zasluge……Joj, pa ne zagrabi tega spet kot kost in me ne imej za izmeček, ker tako mislim…Boš zmogel?

  Komentar od ateistek | 14 januarja, 2007 | Odgovori

 19. He,he, Foka, res, vsevedni in vsemogočni Bog se nama je ukazal:-)

  Komentar od ateistek | 14 januarja, 2007 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: