ateistek

Trgovina Kalček

Ja, zahajam v to eko trgovino in si kupujem hrano. Sicer so cene vsaj za polovico višje kot drugje, vendar ajde, recimo, da so res ekološke. Jaz kot ateist, ki sem poln dvomov do vsega, sem tukaj pač prisiljen verjeti, da res ponujajo boljšo hrano.

Zjezilo me je (ne, ne, saj se ne jezim tako zelo pogosto,he,he..) da so reciklirane papirnate vrečke zdaj začeli zaračunavati, prej pa so bile zastonj. Zdaj so pa plastične vrečke zastonj, recimo temu ekološke pa po 35 sit. In kot sem lahko videl, večina kupcev poseže po plastičnih vrečkah. Povedano drugače, trgovina se je odločila, da ne bo na svoj račun prevzela niti najmanjše odgovornosti za okolje ampak bo vse kompletno prenesla na kupca. Torej, bo samo pasivno kasirala na osnovi naše osveščenosti za izdelke, ki so že tako ali tako za polovico dražji od navadnih. To se mi zdi nepošteno. Če še kdo od vas kupuje v tej trgovini, jih opozorite na to licemerje, mogoče bodo pa to politiko vseeno spremenili, če se več strank pritoži…Jaz sem seveda protestiral, pa žal ne pomaga glas enega…

12 januarja, 2007 - Posted by | Narava

15 komentarjev »

 1. Najboljš nrdiš kukr jst, ki s sabo vedno prenašam Leclercovo vrečko, ki ti jo, ko je obrabljena, brezplačno zamenjajo z drugo. Sicer pa papirnate vrečke ob izdelavi bolj onesnažujejo okolje (predvsem vodo) kot izdelava plastičnih vrečk, ki so problematične iz vidika razgradnje v naravi…Sej ne moreš vedet kako gledat na zadevo…

  Komentar od Foka | 12 januarja, 2007 | Odgovori

 2. A res? Tega pa nisem vedel. Potem je res najbolje, da pikiram na eno plastično vrečko in jo uporabljam toliko časa, dokler se ne raztrga..

  Komentar od ateistek | 12 januarja, 2007 | Odgovori

 3. Sicer ne vem, kaj ima ateizem zveze z zdravo prehrano 🙂 ampak jaz nosim s seboj take vrečke iz bombažnega blaga, ki zložene zavzamejo zelo malo prostora, se perejo in so zelo uporabne. Naročila sem jih na spletni strani zavoda Dornava. Nekaj smo jih poslikali skupaj z otroci, primerne tudi za darilo. Pa še za dober namen gre.

  Komentar od Hirkani | 12 januarja, 2007 | Odgovori

 4. No, še ena ideja…Hvala!

  Aja, ateizem in zdrava prehrana? Nič skupnega. Mišljeno je bilo bolj v kontekstu, da dvom iz religije prenašaš tudi na nekatera druga področja…

  Komentar od ateistek | 12 januarja, 2007 | Odgovori

 5. Malce dvolično obnašanje se mi zdi tole s papirnatimi in plastičnimi vrečkami

  Komentar od prevajanje | 15 januarja, 2007 | Odgovori

 6. S seboj si pač prinešeš svojo vrečko. Ali pa bombažno – je še bolje, kot je bilo zgoraj napisano (hirkani).

  Je pa res, da je kul, da jih opozoriš na to zadevo s plastičnimi vrečkami. Jaz imam ponavadi nahrbtnik s seboj, drugače pa kakšen yogi čaj raje fliknem v žep jakne, kot pa da bi vzel plastično. 😉

  Komentar od uros1981 | 31 januarja, 2007 | Odgovori

 7. Kot uporabnica živil za makrobitično prehrano večkrat zaidem v Kalček. Presenetilo pa me je, da sem v Hipermarketu Mercator v LJ našla precej dobro založeno polico ti. “zdrave hrane”. Še bolj me je presenetilo, da tam Carobella (rožičeva varianta Nutele), ki jo uvaža Kalček, stane manj kot v samem Kalčku! Se splača tudi pri večih drugih izdelkih. Preverite sami!

  Komentar od Masha | 13 februarja, 2007 | Odgovori

 8. Res je Masha. Sam sem tudi ugotovil, da se da popolnoma enake bio izdelke dobiti v večjih šoping centrih za manj denarja kot v Kalčku. Verjetno je to zato, ker je Kalček manjša trgovina in ne dobiva količinskega popusta. Vsekakor pa je čudno, da Kalček, ki uvaža nek izdelek, prodaja po višji ceni kot nekdo drug. Jaz sem začel gledati z rezervo na to trgovino in jim ne zaupam več tako kot prej.

  Komentar od ateistek | 13 februarja, 2007 | Odgovori

 9. Odgovor na prvotno pismo ateisteka:
  Ko dvomis o ekološki ustreznosti izdelkov v prodajalni…Misliš, da podjetje dobi na lepe oči eko certifikat, ki je obešen na vratih? Ta namreč priča ravno o tem, kar ti dvomiš. Poleg tega imaš na vsakem eko izdelku odtisjen žig o ekološki ustreznosti, ki ga vsako podjetje zase pridobi. Tako imaš dvojno garancijo, da kupiš ekološko pridelano stvar.

  Podjetje bo v bližnji prihodnosti plastične vrečke zamenjalo za eko plastične vrečke…toliko o dvoličnosti podjetja. Papirnate vrečke so proti plačilu tudi zato, ker v nobenem marketu ne boš našel zastonj papirnatih vrečk. S to razliko, da so v Kalčku papirnate vrečke ekološke. Majhne plastične vrečke so seveda zastonj, moraš npr. v Sparu zanje plačati? ali bi bilo bolje, da bi imel na razpolago le papirnate vrečke in škatle?

  Glede cen izdelkov…Da so vsi izdelki za polovico dražji, je zelo težka trditev, s katero trdiš, da je Kalček najdražja ekološka prodajalna v Sloveniji. Zakaj lahko potem npr. ekološko sojino mleko Provamel (npr. s kalcijem) v Kalčku kupim za dobrih 100 SIT ceneje kot v Mercatorju? podobna zgodba je tudi z vaflji in namazi, ki sem jih tudi kupovala tako v Kalčku kakor tudi v Mercatorju? Poleg tega pa je še vsako prvo sredo v mesecu popust na študente? (če nisi študent, se ti to seveda ne splača, če pa si redna stranka, pa imaš tako ali tako popust za zveste kupce). Poleg tega noben kupec v nobeni drugi prodajalni doživel, da bi izdelke, ki so tik pred iztekom roka, PODARJALI. Torej ne z 80% temveč s 100% popustom…

  glede nizkih cen v Mercatorju. Če malo poznate poslovno politiko Mercatorja, potem se vam tudi sanja, čemu tako nizke izdelke določenih izdelkov. To pa se mi ne zdi ravno fair trade ane?

  Jezi me, ko nekateri kar vseprek, brez predhodnih informacij, pljuvajo čez neko stvar, pri tem pa ne poznajo ozadja.

  lp

  Komentar od Eko | 13 marca, 2007 | Odgovori

 10. Glede eko certifikata:
  se spominjaš kakšna afera je bila okoli tega v Nemčiji? Bojim se, da ljudje ne vedo za meje moralnega, ko je zaslužek po sredi. Jaz sicer ne verjamem, da so tisti izdelki res ekološko pridelani vendar mi pa po drugi strani ne preostane kot da tam kupujem, saj je vseeno večja verjetnost, da je blago vsaj za odtenek kvalitetnješe kot je drugje. Pravzaprav tam kupujem zaradi verjetnosti in ne prepričanja.

  Če bo podjetje šele v bližnji prihodnosti zamenjalo vrečke je to slaba tolažba, saj bi jih moralo takoj. Kot da je to nek hud projekt, ki bi zahteval mesece in mesece priprav…Enake plastične vrečke ki so v Kalčku zastonj, so tudi v Sparu in Mercatorju.
  Najbolje bi bilo, da bi imel na razpolago samo hitro razgradljive vrečke, seveda zastonj, saj so cene izdelkov toliko višje, da bi lahko z lahkoto pokrili ta strošek.

  Ne vem kakšpne so tvoje izkušnje glede primerjav s cenaimi izdelkov v večjih trgovskih središčih in Kalčku, vendar se mi zdi popolnoma logično, da imajo večji dobavitelji pri proizvajalcih bolj ugodne cene kot manjši. Na tem dejstvu sem trdil, da so cene za enake izdelke v Kalčku v povprečju višje.

  Popust za zveste kupce? Še nisem slišal zanj, bom pa naslednjič vsekakor vprašal.

  No, sam v Kalčku še nisem doživel, da bi naletel na izdelek,ki mu bo v kratkem potekel rok uporabe in bi bil zato zastonj. Sem pa videl take izdelke, ki so bili znižani za polovico…

  Komentar od ateistek | 13 marca, 2007 | Odgovori

 11. Če si tako skeptičen glede tujih ekoloških proizvajalcev, ti res predlagam, da kupuješ izključno izdelke domačih proizvajalcev, oz. se pozanimaš na Inštitutu za ekološko certifikacijo izdelkov v Mariboru, kako stroga merila za pridobitev eko certifikata veljajo v Sloveniji…Tako bo odpadel velik del tvojih dvomov, saj ti lahko zaupam, da je postopek za ekološko certifikacijo določenega izdelka strog in natančen.

  Naročilo novega izdelka ne izgleda tako, da pokličeš na podjetje in rečeš:”čuj, dej pošlji 150 kosov izdelka x!” in imaš drugi dan naročeno na vratih. včasih mora biti človek s kakšno stvarjo potrpežljiv. s tem ko zavestno išče napake, jih tudi najde, s tem pa se poveča že tako veliko število konfliktov na tem svetu.

  Čudi me, zakaj potem Mercator določene izdelke, ki jih kupuje od Kalčka, dražje prodaja kot Kalček sam? Po tvoji logiki bi potemtakem morali ti izdelki biti zelo poceni, če gre za veleprodajo. Tu gre predvsem za fair oz. nefair trgovanje, ki ga izvajajo nekateri veletrgovci s tem, ko pritiskajo na manjše, da jim pod ceno prodajajo blago. Četudi prodajajo naprej po (kao, lej kok je poceni) nižji ceni, se jim še vedno splača, ker so še vedno v plusu. Tako da če želiš v takšni prodajalni kupovati, za katero veš, da izkorišča tako dobavitelje kot zaposlene, je izbira tvoja.

  Popust za zveste kupce pa velja že iz časov, ko se je Kalček imenoval Duena.

  To, da je bilo možno dobiti zastonj izdelke, si nazadnje lahko doživel ves prejšnji teden, ko so podarjali sojine pudinge in koruzne čipse.

  lp

  Komentar od Eko | 13 marca, 2007 | Odgovori

 12. A ta teden je kaj zastonj?:-) Sem mislil ravno danes zaviti spet malo tja….Si ti mogoče tam zaposlen(a)?

  Komentar od ateistek | 13 marca, 2007 | Odgovori

 13. Ne, nisem tam zaposlena.:) Zanimajo me ekološki proizvodi, ker imam mnenje, da z vsemi umetnimi rečmi, ki nas obdajajo v vsakdanjem življenju in tako rekoč tudi hrano (z vsemi aditivi vred) postajamo tudi mi neka čudna umetna bitja. Zato rada naredim neki zase, riskiram tisti jur (oz. petak:P) več, ko grem po nakupih in vem, da sem naredila nekaj dobrega za sebe in za svoje zdravje, saj lahko takoj opaziš razliko, če ješ npr. jabolko iz ekološke trgovine ali jabolko kupljeno v enem izmed hipermarketu. Čutiš, da si zaužil nekaj živega, ne pa škropivo z jabolkom. Poleg tega pa imam tudi dober občutek, ker vem, da nisem kupovala nekje, kjer so delovni pogoji ubijalski (sej to lahk v vseh časopisih bereš, že zdaj je afera z Lidlom), ampak v trgovini z zdravim odnosom do zaposlenih. Sam to je.:)

  lp

  Komentar od Eko | 14 marca, 2007 | Odgovori

 14. Lahko se samo smejim ,če res verjamete v še kaj ekološkega…
  Raje si telo zaščitite z antioxidanti.
  Kmetje itak dajo v naravno mišungo še malo kemije,ko škropijo sadno drevje.
  Sintetični antioxidanti delujejo popolnoma enako kot naravni!

  Komentar od Koby | 3 aprila, 2007 | Odgovori

 15. Glede ekoloških vrečk, verjetno so tudi ekološko bolj prijazne tiste vrečke, ki so cenejše. Najbrž se pri njihovi proizvodnji porabi manj surovin, energije in s tem manj škoduje okolju. Sicer bi bilo tudi možno, da je za proizvodnjo ekološke vrečke potrebno več fizičnega dela, ampak verjetno je razlika pri količini dela zanemarljiva. Sicer pa na noben način ni ekološko, da katero koli vrečko po enkratni uporabi vržeš stran. Ker v bistvu s kakršnim koli zapravljanjem denarja povzročamo uničevanje okolja, dobro pa da ne vedno v enaki meri.
  Pri vrečkah (in podobnih stvareh) pa se ob zadostnih podatkih dokaj preprosto presodi, katera izbira je manj škodljiva. Na pamet bi ocenil, da so navadne brezplačne vrečke v resnici bolj prijazne naravi. Se pa razume, da se jih ne odmetava v naravo.

  Komentar od iannock | 25 aprila, 2007 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: