ateistek

Kadilske pravice

Ko slišim za ta izraz, me spreleti jeza.
Če mi nekdo puha v prostoru cigaretni dim in če mu jaz kaj reče, baje kršim njegove pravice. Svašta, jaz bi rad samo dihal in nič več. Tako kot on. In če si ob tem želi obogatiti svoj zrak, naj to počne tam, kjer ne bo nikogar, ki ga bodo take obogatitve motile. In potem začnejo govoriti, kako je pijača hujša…Če piješ in trpaš alkohol v svoj želodec to prav nič ne vpliva na mojega. Pri cigaretah pa žal tako, da ob zakajanju lastnih pljuč s cigaretnim dimom, zaradi zraka, ki je medij za oba, serješ tudi po mojih pljučih. Potem ti pa reče, da če te moti, se pa odstrani. Pardon, ne počnem nobene akcije s pljuči razen življensko potrebnega dihanja, če si pa kdo želiš nadgradnje dihanja s cigaretnim dimom, pa prosim, da to nadgrajuje samo na svojem telesu. Torej, naj se odstrani. Prepovedati kajenje samo v javnih zaprtih prostorih je sicer dober začetek in edina dobra stvar, ki jo je “janševčeva” vlada storila, vendar bi ga bilo potrebno prepovedati tudi na nekaterih odprtih prostorih, kot so zunanje avtobusne postaje, plaže, lokali na prostem oz. povsod tam, kjer se ljudje na prostem zbirajo… Potem ti bo pa rekel, zakaj se ne pritožujem tudi nad avtomobilom, ki se pripelje mimo in mi zasmradi zrak..Z veseljem bi tudi to prepovedal, vendar vseeno menim, da je družbeno bolj koristno, da se ljudje lahko svobodno gibljemo kot to, da nek nikotinski odvisnik izpolni svojo telesno odvisnost od cigareta. Torej, jaz , ki ne kadim in se peljem z avtom enkrat onesnažim zrak, kadilec pa se ravno tako pelje z avtom ob tem pa še kadi, pa si drzne to početi dvakrat. No, saj sem zelo okoljsko osveščen vendar si vseeno tu in tam privoščim kak letalski let kam, vendar pa zato nimam avtomobila in se 12 mesecev v letu večinoma prevažam s kolesom. Kolegica to lahko potrdi, a ne kolegica:))
Pa kaj sem še slišal…Aja, da kadilci polnijo državni proračun…Ja, seveda, tudi takrat, ko končajo na onkologiji z diagnozo pljučnega raka…Se sploh kdo zaveda, koliko to stane? Roko na srce, dohtarji te sploh ne zdravijo, če imaš vznapredovan tumor, vseeno pa je zdravljenje tistih, ki imajo boljšo prognozo tako zelo drago da pretehta. Bručan bi nam lahko predstavil kakšne številka, pa je žal zaseden z afero helikopterski prevozi, da verjetno ne bi utegnil.
Potem kadilci tudi radi pravijo, da so poznali koga, ki ni nikoli kadil, pa je vseeno umrl za pljučnim rakom….Žal so tudi taki, vendar koliko prej bi taki ljudje umrli, če bi kadili? Če neko tkivo kar naprej iritiraš bo to seveda prej postalo patološko, kot bi sicer ….
Pravijo tudi, da se bodo lokali zdaj spraznili…Ne vem če je temu res tako, saj je nas, ki ne hodimo v lokale ravno zaradi zasmrajenega zraka dovolj, da bodo lokali lahko preživeli…Tudi drugje, kjer že imajo tak zakon so, torej ne vem zakaj bi bila Slovenija izjema.
Pravijo tudi radi, zakaj država potem tudi ne prepove nezdrave hrane….Spet pozabijo na medij, ki si ga delimo, torej zrak. Če se nekdo nažira s krofi ali piščančjimi krilci, to seveda ne vpliva na moj holesterol…..
Ah, vse sorte se zmišljujejo samo zato, da lahko opravičijo lastno zasvojenost.. Začnejo z vseh mogočih koncev, samo od sebe in svojega problema ne.

8 januarja, 2007 - Posted by | Slovenija

5 komentarjev »

 1. Kolegica pritrjujem, da se 12 mesec v letu naokoli prenašaš na biciklu.

  Nisem čisto prepričana, da se cigaretno-dimne izdihe da primerjati z onesnaževanjem zraka avtomobilov, res pa je, da zna biti v družbi kadilcev kmalu zelo neprijetno za dihala, oči, pa tudi za oblačila, kožo in lase, ki se nalezejo tega vonja in zahtevajo pranje. Podobno, kot sedenje v restavracijah pozimi, ko se vonj po kuhinji zažre v vsako poro telesa in zanko tkanine oblačil…

  Komentar od Position.Female | 12 januarja, 2007 | Odgovori

 2. Mah…jst bi tud avte v mestih prepovedala…kaj pa dušikovi oksidi iz izpušnih plinov avtomobilov, ki jih vdihavamo pešci in tisti, ki se v avtu prevažajo… Vso puhtečo golazen bi mogl prepovedat.

  Komentar od Foka | 12 januarja, 2007 | Odgovori

 3. Jaz bi bolj kot na prepoved pritisnil na vodilne politike k izdelavi avtomobilov na čistejše pogone…Mam kolega, ki se spozna na te stvari in pravi, da so tehnologije že zelo razvite, sploh pogon na vodik (stranski produkt je zgolj voda) ampak da proizvajalci kar čakajo in čakajo…In ker oni čakajo in čakajo ( verjetno je spet kakšna računica v ozadju) je naš planet vse bolj fsran…BMW bo v kratkem lansiral avtomobil v redni proizvodnji, ki bo na vodikov pogon, vendar bo zelo drag in le za nemško tržišče, kjer imajo nekaj primernih črpalk…Pri nas še slišali nismo za vodikove črpalke…

  Komentar od ateistek | 12 januarja, 2007 | Odgovori

 4. Mi bomo tud ta zadnji, ki jih bomo meli…verjemi…kr bomo na državni ravni nrdil eno tako galamo iz vsega skupi (varianta Strojanovi, prepoved prodaje alkohola po 21h, vetrnice na volovji rebri,…), da bodo v svetu do takrat že pogruntal leteče preproge…

  Komentar od Foka | 12 januarja, 2007 | Odgovori

 5. Hmmm…po razmisleku, če bi dejansko hoteli zajeziti kajenje bi to lahko enostavno storili s prepovedjo proizvodnje cigaret v svetu… ampak je dvoličnost očitno boljša… sestradanemu psu ponudijo kost, ko jo zagrabi in začne glodat, ga pa kaznujejo! Smešno…

  Komentar od Foka | 14 januarja, 2007 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: